Stabilne spożycie warzyw
Według prognoz IERiGŻ-PIB w 2009 r. łączny poziom spożycia warzyw i ich przetworów w gospodarstwach domowych może być zbliżony do roku poprzedniego i ma wynieść 60,5-61 kg na mieszkańca na rok.
Niewielkie będą też zmiany konsumpcji w sezonie 2009/10 w relacji do sezonu 2008/09. W strukturze spożycia zwiększy się udział warzyw pochodzących z produkcji krajowej, a obniży warzyw importowanych.
W 2008 r. wydatki na warzywa i ich przetwory stanowiły 7,8 proc. wydatków na żywność, wobec 7,9 proc. w roku poprzednim. Produkty te zajmowały, tak jak w latach poprzednich, czwarte miejsce na liście wydatków gospodarstw domowych na żywność.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych, ZEO IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Więcej informacji na temat sytuacji na rynku warzyw na konferencji Fresh Market 2009