Światowa produkcja świeżych owoców i warzyw
Według danych opublikowanych przez niemiecką organizację Agricultural Market Information, w 2009 r. na świecie wyprodukowano 800 mln ton warzyw oraz prawie 700 mln ton owoców. Wielkość produkcji owoców i warzyw w ostatnich latach systematycznie rośnie.
W przypadku owoców najwięcej produkowanych jest jabłek, winogron, pomarańczy, melonów i bananów. Ich udział w światowej produkcji owoców stanowi około 60 %.
Produkcja warzyw jest bardziej zróżnicowana, gdyż trzy najpopularniejsze gatunki (pomidory, ogórki, kapusta) maja tylko 30 % udział w całkowitej produkcji. Przedmiotem obrotu pomiędzy krajami jest ponad 10 % głównych gatunków owoców, a tylko 3-4 % warzyw.
W przypadku Europy produkcja owoców w 2009 r. spadła o 2 proc. do 37 mln ton. Natomiast produkcja warzyw wzrosła o 3 proc. do 62 mln ton, co jest przede wszystkim wynikiem większych zbiorów.
Czołowym eksporterem owoców i warzyw pozostaje Hiszpania, chociaż w sezonie 2008/2009 eksport z tego kraju zmniejszył się o 6 proc. i wyniósł 3,7 mln ton. W bieżącym sezonie spodziewany jest wzrost eksportu.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie greenmed.eu