Światowy rynek orzechów i owoców suszonych
Państwa Środkowego Wschodu są największym na świecie producentem orzechów oraz suszonych owoców. Oprócz dużej produkcji, w krajach tych notowana jest największa globalna konsumpcja. Czołowymi, światowymi producentami są Iran oraz Turcja.
Turcja zalicza się do głównych producentów orzechów laskowych oraz moreli suszonych, a także suszonych fig i rodzynek, Iran zaś jest dominującym na świecie producentem pistacji, rodzynek oraz migdałów. W minionym roku światowa konsumpcja orzechów laskowych oszacowana została na poziomie ponad 925,0 tys. ton, suszonych moreli na poziomie około 130,0 tys. ton, a rodzynek 1,033 mln ton. W 2009 roku wstępnie zakłada się niezmieniony poziom konsumpcji w przypadku orzechów i rodzynek, nieco więcej spożyte zostanie prawdopodobnie suszonych moreli – ponad 150,0 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Więcej informacji na temat sytuacji na rynku owoców na konferencji Fresh Market 2009