Turcja: eksport owoców i warzyw w 2008
2009-02-10 00:00
W 2008 roku eksport owoców i warzyw z Turcji wyniósł 2,1 mln ton o wartości 1,5 mld dolarów. Eksport cytrusów wyniósł 577 tys. ton, pozostałych owoców 435 tys. ton, a warzyw 938 tys. ton.
Wartość eksportu cytrusów wyniosła 427 mln dolarów, pozostałych owoców 480 mln dolarów, a warzyw 607 mln dolarów. Głównymi kierunkami eksportowymi dla tureckich produktów są Rosja, Niemcy, Ukraina, Rumunia, Bułgaria i Arabia Saudyjska. Główne produkty eksportowe to pomidory, cytryny, winogrona, mandarynki, czereśnie łącznie z wiśniami.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.fructidor.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem