Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja: produkcja warzyw i owoców w 2010 r.

2011-02-04 00:00
Jak wynika z szacunków Tureckiego Urzędu Statystycznego zbiory warzyw w 2010 roku były niższe o 2,6 proc., a owoców o około 0,8 proc. wobec roku poprzedniego. Tym samym wstępnie oszacowano, że ubiegłoroczna produkcja warzyw wyniosłą około 26,1 mln ton, a owoców 16,5 mln ton.

Produkcja warzyw korzeniowych i bulwiastych oszacowana została na około 3,23 mln ton (tu między innymi zaliczono marchew, rzepę, buraki, ziemniaki, pietruszkę czy selery). Dominującym produktem Turcji są pomidory, których zbiory w minionym roku lokalni producenci oszacowali na poziomie niecałych 10 mln ton. Ponadto bardzo znacząca w tureckich zbiorach jest cebula, której zebrano w około 2,02 mln ton. Produkcja pozostałych warzyw oszacowana została na około 10 mln ton, w tym około 1,6 mln ton będą stanowiły zbiory warzyw liściastych (cykoria, szpinak, sałaty, seler naciowy) oraz niecałe 500 tys. ton białej kapusty. Ubiegłoroczna produkcja warzyw strączkowych oszacowana została na 820 tys. ton.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/Turecki Urząd Statystyczny

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem