Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja: rośnie eksport cytrusów

2010-06-11 00:00
W 2009 r. Turcja wyeksportowała 2,7 mln ton świeżych owoców i warzyw. Wartość tego eksportu wyniosła 1,9 mld dolarów i była większa o 12 proc. niż rok wcześniej.

W przypadku owoców eksport wyniósł 1,694 mln ton, a głównym produktem eksportowym były oczywiście cytrusy, których udział stanowił 62 proc. Wśród cytrusów prym wiodą cytryny, których wyeksportowano 407 tys. ton o wartości 277 mln dolarów. Dzięki warunkom naturalnym i nowoczesnej infrastrukturze przechowalniczej tureckie cytryny dostępne są przez cały rok, a głównymi odmianami eksportowymi są Inetrdonato i Lamas. Eksport cytryn wzrósł o ponad 80 proc., gdyż w 2008 r. wyniósł on 222 tys. ton. Niestety z wartością eksportu nie było juz tak dobrze, bo zanotowano wzrost tylko ok. 37 proc. (202,9 mln dolarów w 2008r.).

Jeśli chodzi o eksport tangerynek to wyniósł on 364 tys. ton (253,39 mln dolarów) w porównaniu z 301 tys. ton (196,08 mln dolarów) w 2008 r. Spory wzrost zanotowano w przypadku eksportu pomarańczy - ze 162 tys. ton (95,68 mln dolarów) w 2008 r. do 272 tys. ton (169,12 mln dolarów) w 2009 r. Jeśli chodzi o grejpfruty to ich eksport w 2009 r. wyniósł 137 tys. ton (88,28 mln dolarów) w porównaniu ze 130 tys. ton (81,77 mln ton) w 2008 r.)

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem