Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

UE: Badania pozostałości pestycydów w owocach i warzywach w latach 2009-2011

2008-12-15 00:00

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 1213/2008 dotyczące wspólnotowego programu kontroli na lata 2009-2011, w ramach których przebadane zostaną produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego pod kątem pozostałości pestycydów.

Badania mają na celu sprawdzenie czy ewentualne pozostałości pestycydów nie przekraczają najwyższego dopuszczalnego poziomu. Zgodnie z rozporządzeniem w latach 2009, 2010 i 2011 państwa członkowskie przebadają próbki określonych produktów na pozostałości wymienionych w rozporządzeniu pestycydów.

W załączniku do rozporządzenia wymieniono ponad 150 pestycydów oraz przypisano do nich grupy produktów, w których ich ewentualne pozostałości maja być sprawdzone. W przypadku owoców i warzyw kontroli zostaną poddane: fasola (świeża lub mrożona, bez strąków), marchew, ogórki, pomarańcze lub mandarynki, gruszki, ziemniaki, szpinak (świeży lub mrożony), bakłażany, banany, kalafiory, winogrona stołowe, sok pomarańczowy (z podaniem czy z koncentratu czy świeży), groch (świeży lub mrożony, bez strąków), papryka słodka, jabłka, kapusta głowiasta, pory, sałata, pomidory, brzoskwinie i nektarynki i ich mieszańce oraz truskawki. Badaniom zostaną poddane również niektóre zboża, masło, jaja, mleko mięso wieprzowe, drobiowe i inne. Próbki do badań powinny być pobrane również z żywności dla niemowląt oraz produktów pochodzących z produkcji ekologicznej. W sumie w latach 2009-2011 powinno zostać przebadane minimum 642 próbek ze wszystkich państw członkowskich, w tym 45 z Polski.

Źródło: fresh-market.pl (kz)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem