Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

UE: import owoców i warzyw

2010-10-11 00:00
W 2009 roku państwa UE-27 zaimportowały 11,119 mln ton świeżych owoców oraz 1,812 mln ton warzyw z państw trzecich. Dla porównania rok wcześniej wielkości te prezentowały się następująco – 11,912 mln ton owoców oraz 1,804 mln ton warzyw. Średnia wielkość importu z ostatnich czterech lat w przypadku owoców z państw trzecich wyniosła 10,994 mln ton, a warzyw 1,549 mln ton.

Największy import dotyczył bananów – w minionym roku było to 4,515 mln ton. Na drugim miejscu wśród owoców znalazły się ananasy – niecałe 880 tys. ton, następnie pomarańcze – 841 tys. ton, jabłka – 701 tys. ton, winogrona – 609 tys. ton, grejpfruty – prawie 400 tys. ton oraz gruszki – 370 tys. ton.

Największymi eksporterami owoców do UE były w minionym roku oczywiście kraje eksportujące banany, czyli Kostaryka z wynikiem na poziomie 1,493 mln ton, następnie Ekwador – 1,382 mln ton oraz Kolumbia – 1,249 mln ton. Ponadto ponad 1,071 mln ton to dostawy owoców z RPA, i po ponad 600 tys. ton z Chile i Turcji.

W przypadku importu warzyw z państw trzecich najwięcej zaimportowano pomidorów - 523 tys. ton. Kolejne pozycje zajęły cebula – 270,8 tys. ton, papryka – 255 tys. ton, marchew – ponad 180 tys. ton i czosnek – 87 tys. ton.

Warzywa przede wszystkim sprowadzane były z Maroka – największego eksportera pomidorów na unijny rynek. Ponadto ponad 270 tys. ton warzyw to warzywa z Turcji, prawie 200 tys. ton z Izraela oraz po prawie 100 tys. ton z Nowej Zelandii i Egiptu.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/ European Fresh Produce Association

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem