Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

UE: import owoców i warzyw w 2010 r.

2011-05-12 00:00
Według opublikowanego w kwietniu przez Freshfel raportu dotyczącego wielkości wymiany handlowej produktami ogrodnictwa z krajami trzecimi w roku 2010 r. import świeżych owoców do państw unijnych zmniejszył się o 1,56 proc. i wyniósł 10,572 mln ton wobec 10,739 mln ton w roku 2009. Wartość zaimportowanych w omawianym okresie owoców była natomiast nieco wyższa – o 2,72%. W stosunku do ostatnich pięciu lat import owoców z państw trzecich zmniejszył się o niecałe 2,5 proc., natomiast jego wartość wzrosła o 2,4 proc. W ostatnim dziesięcioleciu najwięcej owoców sprowadzono w roku 2008, kiedy było to niemal 11,3 mln ton.

Jeśli chodzi o warzywa świeże to import w minionym roku zmniejszył się o 4,38 proc., natomiast jego wartość wzrosła o 10,13 proc. W przeciwieństwie do owoców ostatnie pięć lat wskazuje, że import warzyw wzrósł średnio o ponad 5 proc., a jego wartość o 17,7 proc.

W 2010 roku najwięcej sprowadzono bananów - ponad 4,5 mln ton. Na drugim miejscu znalazły się pomarańcze - 922 tys. ton, a następnie ananasy, jabłka, winogrona oraz cytryny i mandarynki. W przypadku warzyw dominowały pomidory - 477 tys. ton, następnie cebula – ponad 306 tys. ton, papryka – 227 tys. ton i fasola – ponad 186 tys. ton. W przypadku importowanych na teren UE owoców najważniejszym partnerem handlowym spośród państw trzecich okazała się Kostaryka dostarczając prawie 15 proc. zaimportowanych owoców (banany). Kolejne miejsca zajęły między innymi Ekwador, Kolumbia (oba te kraje to głównie dostawcy bananów), RPA oraz Chile. W imporcie warzyw dominowały te pochodzące z Maroka (pomidory) – z prawie 33 proc. udziałem, a także z Turcji czy Egiptu.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstwie FAMMU/FAPA/Freshfel
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem