Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

UE: produkcja owoców i warzyw w 2010 roku

2010-12-23 00:00
Według wstępnych danych tegoroczna produkcji warzyw w UE wyniosła około 59 mln ton w porównaniu z 62 mln ton w 2009 r. Tym samym zbiory będą mniejsze o około 5 proc. Największe straty w produkcji z powodu wyjątkowo niesprzyjających warunków pogodowych zanotowano przede wszystkim w Polsce, Niemczech oraz na Węgrzech. Ze wspomnianych 59 mln ton warzyw około 47 mln ton będą stanowiły zbiory w UE-15. Pozostała ilość przypada na pozostałe kraje UE, wśród których przoduje oczywiście Polska z produkcją warzyw na prognozowanym poziomie około 5,2 mln ton. W 2010 roku mniej zebrano między innymi pomidorów, słodkiej papryki, cebuli, słodkiej kukurydzy, a także warzyw kapustnych, w tym kalafiorów i brokułów, ponadto sałat, ogórków oraz warzyw strączkowych.

W przypadku produkcji owoców w UE, których zebrano 33 mln ton, zanotowano jeszcze większy spadek – o około 10 proc. W 2009 r. produkcja owoców w UE wyniosła ponad 37 mln ton. W tym roku około 28,5 mln ton stanowiła produkcja w UE-15. Największy spadek zbiorów owoców odnotowano w bieżącym roku we Włoszech, Niemczech, Polsce oraz na Węgrzech. Największe straty dotknęły między innymi jabłek, owoców pestkowych – tu głównie brzoskwiń i nektarynek oraz winogron. Więcej zebrano owoców miękkich, a produkcja cytrusów pozostała na niezmienionym wobec roku poprzedniego poziomie.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA i IERiGŻ

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem