UE: zabraknie przetworów warzywnych ?
2010-12-15 00:00
Producenci warzyw puszkowanych i mrożonych z kilku europejskich krajów, którzy są liderami w produkcji przetworów warzywnych, odczuli w tym sezonie poważne braki surowcowe. Z powodu wyjątkowo niesprzyjających warunków pogodowych zbiory wielu gatunków warzyw w Polsce, Francji, Belgii, Hiszpanii, Holandii, Włoszech, Niemczech i na Węgrzech były dużo mniejsze niż zazwyczaj.
Zbyt niskie temperatury zimą i wiosną opóźniły wysiew warzyw, następnie deszcze lub susza w maju, czerwcu i lipcu poważnie ograniczyły zbiory i jakość takich warzyw jak groszek, szpinak, marchew czy kalafiory.
Z kolei deszcze późnym latem i wczesną jesienią znacznie utrudniły np. wysiew jesiennego szpinaku czy zbiory cebuli.
Wszystkiego dopełniły mrozy i śnieg, jakie nawiedziły już w listopadzie Europę Północną uniemożliwiając zbiór warzyw korzeniowych i kapustnych, których duże ilości nadal pozostawały na polach. Tym samym wiele zakładów przetwórczych straciło surowiec i nie zdołało zrealizować założonych planów produkcyjnych.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zbyt niskie temperatury zimą i wiosną opóźniły wysiew warzyw, następnie deszcze lub susza w maju, czerwcu i lipcu poważnie ograniczyły zbiory i jakość takich warzyw jak groszek, szpinak, marchew czy kalafiory.
Z kolei deszcze późnym latem i wczesną jesienią znacznie utrudniły np. wysiew jesiennego szpinaku czy zbiory cebuli.
Wszystkiego dopełniły mrozy i śnieg, jakie nawiedziły już w listopadzie Europę Północną uniemożliwiając zbiór warzyw korzeniowych i kapustnych, których duże ilości nadal pozostawały na polach. Tym samym wiele zakładów przetwórczych straciło surowiec i nie zdołało zrealizować założonych planów produkcyjnych.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem