UE: znaczny wzrost eksportu owoców i warzyw w 2010
W 2010 r. eksportu świeżych owoców z państw unijnych do krajów trzecich w porównaniu z rokiem 2009 wzrósł o ponad 13 proc. do 3,181 mln ton, a jego wartość o przeszło 32 proc. do 2,6 mld euro. Również w przypadku warzyw zanotowano znaczący wzrost – prawie 9 proc. jeśli chodzi o wielkość eksportu i blisko 37 proc. w przypadku wartości.
Największym odbiorcą unijnych owoców i warzyw pozostaje Rosja, gdzie trafiło ponad 40 proc. wyeksportowanych owoców oraz około 35 proc. wysłanych warzyw. Kolejne miejsca wśród liczących się importerów unijnych owoców zajęły między innymi Ukraina, Szwajcaria oraz Norwegia, a warzyw Szwajcaria, Senegal i Norwegia.
W roku 2010 do państw trzecich najwięcej wyeksportowano z UE jabłek - ponad 1,2 mln ton, następnie gruszek - 345,5 tys. ton oraz mandarynek – 291,5 tys. ton. W przypadku warzyw najwięcej wysłano cebuli – ponad 700 tys. ton oraz pomidorów – niecałe 160 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/Freshfel