Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Ukraina: za dużo azotynów w warzywach na kijowskich rynkach

2010-11-04 00:00
Warzywa sprzedawane w kijowskich sklepach i na rynkach mają zbyt wysoki poziom azotynów. Do takiego wniosku doszli eksperci agencji informacyjnej Nasz Produkt.

W sklepach i na rynkach Kijowa zakupiono buraki, cebulę, kapustę oraz ziemniaki dla przygotowania wirtualnego barszczu ukraińskiego.

W wyniku badań laboratoryjnych jakim poddano te warzywa okazało się, że jedna porcja barszczu przygotowana z tych warzyw zawierałaby 215,5 mg azotanów (buraki ćwikłowe – 300 g (331 mg), ziemniaki 500 g (105,5 mg), cebula – 200 g (24 mg), kapusta – 500 g (372 mg).

Biorąc pod uwagę, że w ciągu dnia spożywa się nie tylko jedną porcję barszczu, ale także sałatki czy świeże owoce, ilość azotanów przedostających się do organizmu może być jeszcze większa. Za nieszkodliwą dla dorosłego człowieka dzienną dawkę azotanów określa się 250-350 mg .

Źródło: freshmarket.ru (mc), na podstawie www.ianp.com.ua

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem