Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Węgierski rynek owoców i warzyw

2010-03-31 00:00
W 2009 r. powierzchnia upraw owoców na Węgrzech wynosiła 76 340 ha i była o niecałe 5 proc. większa niż w roku 2004. W 2009 r. łączne zbiory owoców na Węgrzech wyniosły 893 tys. ton, o 4 proc. mniej niż w roku 2008.

Na Węgrzech najwięcej produkuje się jabłek, ale powierzchnia sadów jabłoniowych od ostatnich dziesięciu lat zmniejsza się. Podobna sytuacja dotyczy również upraw brzoskwiń, gruszek oraz malin. Eksport owoców w 2008 r. wyniósł 207 tys. ton i był większy o ponad 28% więcej niż w roku 2007. Najwięcej wyeksportowano śliwek, wiśni i czereśni.

W 2008 r. do przetwórstwa skierowano około 485 tys. ton owoców do przetworzenia w postaci soków i koncentratów, 62 tys. ton jako owoce puszkowane oraz niecałe 23 tys. ton jako owoce mrożone. Do przetwórstwa trafiają przede wszystkim jabłka - w sumie około 430 tys. ton, oraz wiśnie.

Jeśli chodzi o import owoców to w 2008 r. Węgrzy zaimportowali 275 tys. ton owoców świeżych, o 16 proc. mniej niż w roku poprzednim. Najwięcej sprowadzono bananów - 116 tys. ton.

W przypadku warzyw w ciągu ostatnich trzech lat na Węgrzech notuje się spadek powierzchni upraw. W 2009 roku wyniosła ona około 74 000 ha czyli o prawie 23% mniej wobec średniej wielkości z ostatnich dziesięciu lat. Największa redukcja powierzchni upraw dotknęła m.in. upraw słodkiej kukurydzy, która jest najpopularniejszym warzywem w tym kraju pod względem upraw.

W 2009 r. powierzchnia upraw kukurydzy zmniejszyła się aż o 30 proc. W całym 2009 r. Węgrzy zebrali 1,55 mln ton warzyw włączając w to zbiory pieczarek oraz arbuzów, które w węgierskich statystykach zaliczane są do warzyw. Najwięcej zebrano słodkiej kukurydzy – 375 tys. ton, chociaż zbiory były aż o 28 proc. mniejsze niż w 2008 r. Kolejne pod względem wielkości zbiorów były arbuzy – 174 tys. ton (-19 proc.) oraz zielony groszek – ponad 106 tys. ton. W 2008 r. do przetwórstwa skierowano 549 tys. ton warzyw do puszkowania, prawie 204 tys. ton do zamrożenia oraz 153 tys. ton do przetworzenia w inny sposób.

Import warzyw na Węgry w 2008 r. wyniósł niecałe 160 tys. ton świeżych warzyw. Znacznie większy był eksport warzy, który wzrósł o 94 tys. ton. Znacznie więcej eksportują Węgry przetworów warzywnych niż warzyw świeżych, W 2008 r. eksport puszkowanej kukurydzy słodkiej wyniósł 136 tys. ton, a mrożonek warzywnych prawie 104 tys. ton.


Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA


Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem