Więcej argentyńskich owoców
Argentyna to po Chile jeden z największych eksporterów owoców w Ameryce Łacińskiej. W minionym roku odnotowano tam bardzo znaczący wzrost eksportu, który wynosi 1,56 mln ton wobec 1,39 mln ton w 2006 roku i dla porównania 1,17 mln ton w 2004 roku.
Rok temu Argentyna wyeksportowała 697,0 tys. ton warzyw świeżych wobec 568,0 tys. ton w 2006 roku. Spośród warzyw najwięcej wysłano cebuli - 224,0 tys. ton oraz czosnku - 121,0 tys. ton.
W sumie w 2007 roku Argentyna wyeksportowała najwięcej gruszek - 457,0 tys. ton oraz cytryn - niecałe 360,0 tys. ton. Ponadto ponad 286,0 tys. ton stanowił eksport jabłek, 198,0 tys. ton pomarańczy, 99,0 tys. ton mandarynek i około 67,0 tys. ton winogron stołowych.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA (gs)