Więcej pomidorów i marchwi w UE
W 2009 r. ogólny areał większości warzyw w UE może być zbliżony do areału z 2008 r. Wzrośnie jednak powierzchnia uprawy marchwi i większe będą zbiory pomidorów, głównie tych kierowanych do przetwórstwa.
Produkcja pomidorów przemysłowych w Hiszpanii i Grecji zwiększy się o ponad 20 proc., a w Portugalii o 10 proc. Natomiast nie wzrośnie produkcja pomidorów przemysłowych we Włoszech z powodu niekorzystnych warunków pogodowych w kwietniu i maju.
Zbiory warzyw gruntowych w większości krajów UE będą opóźnione w następstwie niekorzystnych, w pierwszym okresie wegetacji warunków pogodowych (mrozy zimą i wiosenne chłody). Przymrozki spowodowały zmniejszenie produkcji wczesnych odmian warzyw w UE (dotyczyło to głównie Hiszpanii) - głównie pomidorów, ogórków i kapusty.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl