Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Włochy: eksport owoców i warzyw

2010-10-08 00:00
W latach 2000-2008 Włochy eksportowały rocznie ponad 3,3 mln ton owoców i warzyw o średniorocznej wartości 2,7 mld euro. W 2009 r. wartość tego eksportu wyniosła 3,2 mld euro. W pierwszym półroczu bieżącego roku eksport owoców i warzyw z Włoch wzrósł o 17,6 proc. w stosunku do takiego samego okresu 2009 osiągając wartość 1,8 mld euro.

Włoski eksport bazuje przede wszystkim na owocach, które stanowią 70 proc. (bez cytrusów) całego eksportu. Eksport owoców cytrusowych stanowi 8 proc., a warzyw 22 proc. Polska jest dla Włoch ósmym rynkiem zbytu po Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Austrii, Szwajcarii, Hiszpanii i Holandii z wartością eksportu 101 mln euro w 2009 r. i 3 proc. udziałem w eksporcie. Polska jest przede wszystkim dużym odbiorcą włoskich owoców.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie opracowania Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem