Włosi coraz bardziej lubią produkty ekologiczne
2010-12-30 00:00
Włosi coraz chętniej kupują żywność produkowaną metodami ekologicznymi. Jak podaje włoski instytut Ismea w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2010 r. zakupy produktów ekologicznych wzrosły o 11 proc. W 2009 r. wzrost ten wyniósł 6,9 proc., a w 2008 r.
Jeśli chodzi o świeże i przetworzone owoc i warzywa to ich udział wartościowy w ogólnych zakupach produktów ekologicznych wynosi ok. 22 proc., a wzrost zakupów tych produktów wyniósł w omawianym okresie 4 proc. Największy wzrost zanotowano dla bakłażanów (70 proc.). Wzrosły także zakupy ekologicznych jabłek (12,6 proc.), cukinii (10,3 proc.). Z kolei spadły zakupy ekologicznych pomidorów (-10 proc.) i gruszek (- 4,9 proc.).
Jeśli chodzi o miejsce zakupów produktów ekologicznych to największy wzrost zanotowano w przypadku hipermarketów (21,7 proc.).
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Jeśli chodzi o świeże i przetworzone owoc i warzywa to ich udział wartościowy w ogólnych zakupach produktów ekologicznych wynosi ok. 22 proc., a wzrost zakupów tych produktów wyniósł w omawianym okresie 4 proc. Największy wzrost zanotowano dla bakłażanów (70 proc.). Wzrosły także zakupy ekologicznych jabłek (12,6 proc.), cukinii (10,3 proc.). Z kolei spadły zakupy ekologicznych pomidorów (-10 proc.) i gruszek (- 4,9 proc.).
Jeśli chodzi o miejsce zakupów produktów ekologicznych to największy wzrost zanotowano w przypadku hipermarketów (21,7 proc.).
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem