Włoskie owoce i warzywa bezpieczne
2010-06-02 00:00
Według danych opublikowanych przez włoską organizację rolników Coldiretti 98,85 proc. owoców oraz 98,76 proc. warzyw produkowanych we Włoszech jest bezpieczne jeśli chodzi o pozostałości pestycydów. Kontrole włoskich owoców i warzyw zostały dokonane w ramach „Oficjalnej kontroli pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego”.
Warto podkreślić, że w ciągu kilkunastu lat ilość owoców i warzyw przekraczających dopuszczalne limity pozostałości pestycydów znacznie się zmniejszyła. W 1993 roku takich produktów na włoskim rynku było 5,56 proc.
Cel wyeliminowania z rynku niebezpiecznych owoców i warzyw został osiągnięty poprzez zwiększenie liczby kontroli, ale także przez większe zaangażowanie rolników, odpowiedzialnie stosujących pestycydy. Warto też nadmienić, że Włochy są unijnym liderem w produkcji ekologicznej.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie greenmed.eu
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Warto podkreślić, że w ciągu kilkunastu lat ilość owoców i warzyw przekraczających dopuszczalne limity pozostałości pestycydów znacznie się zmniejszyła. W 1993 roku takich produktów na włoskim rynku było 5,56 proc.
Cel wyeliminowania z rynku niebezpiecznych owoców i warzyw został osiągnięty poprzez zwiększenie liczby kontroli, ale także przez większe zaangażowanie rolników, odpowiedzialnie stosujących pestycydy. Warto też nadmienić, że Włochy są unijnym liderem w produkcji ekologicznej.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie greenmed.eu
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem