Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Włoskie owoce i warzywa bezpieczne

2010-06-02 00:00
Według danych opublikowanych przez włoską organizację rolników Coldiretti 98,85 proc. owoców oraz 98,76 proc. warzyw produkowanych we Włoszech jest bezpieczne jeśli chodzi o pozostałości pestycydów. Kontrole włoskich owoców i warzyw zostały dokonane w ramach „Oficjalnej kontroli pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego”.

Warto podkreślić, że w ciągu kilkunastu lat ilość owoców i warzyw przekraczających dopuszczalne limity pozostałości pestycydów znacznie się zmniejszyła. W 1993 roku takich produktów na włoskim rynku było 5,56 proc.

Cel wyeliminowania z rynku niebezpiecznych owoców i warzyw został osiągnięty poprzez zwiększenie liczby kontroli, ale także przez większe zaangażowanie rolników, odpowiedzialnie stosujących pestycydy. Warto też nadmienić, że  Włochy są unijnym liderem w produkcji ekologicznej.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie greenmed.eu

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl 


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem