Wysokie koszty produkcji warzyw w Europie
Europejscy producenci alarmują: koszty produkcji warzyw mogą być w tym roku rekordowe. Sroga zima powoduje duże nakłady na produkcję sałat, ogórków i pomidorów w Holandii, Belgii i Francji.
Sałata głowiasta sprowadzana na rynek niemiecki jest obecnie droższa o ok. 15-20 proc. w stosunku do ubiegłego roku. Jej ceny hurtowe wynoszą ok. 8,50 euro za opakowanie (12 szt.). Ceny sałaty belgijskiej pozostają na poziomie 9,30 euro za opakowanie (12 szt.).
Rosną również ceny hurtowe warzyw sprowadzanych z krajów Europy południowej (Hiszpanii i Włoch). Ceny hurtowe hiszpańskich pomidorów w kal. 40-47 mm są obecnie wyższe o ok. 20 proc. niż w tym samym okresie ubiegłego roku i wynoszą 8,50 euro za 6 kg karton.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji własnych, AMI i ZEO IERiGŻ-PIB (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl