Żywność ekologiczna – seminaria dla przetwórców
W ramach ogólnopolskiej kampanii informacyjnej "Rolnictwo Ekologiczne", odbędą się seminaria adresowane są do przetwórców rolno-spożywczych, organizacji zrzeszających przetwórców żywności oraz osób zainteresowanych podjęciem takiej działalności.
Seminaria odbędą się w Poznaniu 12.05.2008 i Rzeszowie 17.05.2008.
Wszyscy zainteresowani uczestnictwem proszeni są o kontakt z organizatorem: Polski Klub Ekologiczny, Koło Miejskie w Gliwicach, e-mail: biuro|pkegliwice.pl| |biuro|pkegliwice.pl
Tematyka wykładów:
1. System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym, pakowanie i znakowanie produktów rolnictwa ekologicznego z uwzględnieniem stosowania logo UE
2. Import z krajów trzecich i obrót produktami rolnictwa ekologicznego
3. Wykorzystanie środków pochodzących z Unii Europejskiej do prowadzenia działalności w obszarze produkcji ekologicznej
4. Przepisy sanitarne dotyczące produkcji i sprzedaży na małą skalę, artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, w aspekcie produkcji ekologicznej
5. Zasady przetwórstwa ekologicznych artykułów rolno-spożywczych oraz pasz
w rolnictwie ekologicznym
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie Rolnictwo Ekologiczne (rs)