Opakowania detaliczne
Dostarczając towar do odbiorcy należy z nim uzgodnić jego wymagania. Pamiętajmy jednak, że nie może zabraknąć tych danych, które są wymagane przepisami.
Zasady znakowania opakowań detalicznych z owocami i warzywami reguluje ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych.
Według tego rozporządzenia opakowany środek spożywczy znakuje się, podając:
1) nazwę środka spożywczego;
2) informacje dotyczące składników występujących w środku spożywczym – dotyczy mieszanek np. sałatek;
3) datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia;
Nie dotyczy świeżych, nieobranych i nierozdrobnionych:
a) owoców,
b) warzyw, w tym ziemniaków
— z wyjątkiem kiełkujących nasion i kiełków roślinnych;
4) sposób przygotowania lub stosowania, jeżeli brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym;
5) dane identyfikujące:
a) osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która:
— produkuje lub paczkuje środki spożywcze lub
— wprowadza środki spożywcze do obrotu, jeżeli działalność w tym zakresie jest zarejestrowana na terytorium któregoś z państw członkowskich Unii Europejskiej lub na terytorium państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), będącego stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym
b) miejsce albo źródło pochodzenia, w przypadku gdy brak tej informacji mógłby wprowadzić konsumenta w błąd;
Dane identyfikujące, o których mowa obejmują firmę lub nazwę ze wskazaniem
formy prawnej i adres, a w przypadku osoby fizycznej imię i nazwisko oraz nazwę , pod którą osoba ta wykonuje działalność, oraz jej adres.
6) zawartość netto lub liczbę sztuk opakowanego środka spożywczego, chyba że jest to policzalne;
7) warunki przechowywania, jeżeli oznakowanie środka spożywczego zawiera informację o terminie przydatności do spożycia oraz w przypadku, gdy jakość środka spożywczego w istotny sposób zależy od warunków jego przechowywania;
8) oznaczenie partii produkcyjnej rozumianej jako określona ilość środka spożywczego wyprodukowanego, przetworzonego lub zapakowanego w praktycznie takich samych warunkach;
9) klasę jakości handlowej, jeżeli została ona ustalona w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Oznakowanie środka spożywczego może dodatkowo zawierać informacje:
„wyprodukowano metodami integrowanymi” lub skrót „IPO” (Integrowana Produkcja Ogrodnicza), jeżeli produkcja jest prowadzona zgodnie z przepisami
w sprawie integrowanej produkcji;