Freshpointmagazin.it
Wielkie Piękno Włoskie, sieć przedsiębiorstw zrzeszająca sześć historycznych firm sektora owocowo-warzywnego (Odorizzi, Coofrutta, Joinfruit, Op Geofur, Bergonzoni, Frutta, Perusi), będzie obecna na targach Macfrut 2025 (Pawilon B2, stoisko 01), odgrywając główną rolę. Ożywi,
czytaj dalej
Trend cen warzyw i owoców we Włoszech na 28 kwietnia
2025-04-29 00:00
Kampania melonów z Sycylii idzie dobrze, podobnie jak kampania truskawek z południowych Włoch: odmiany kampanijskie i sycylijskie są mniej popularne w porównaniu z marką Sabrosa z regionu Basilicata i Inspire z Matera. Popyt na bakłażany jest wysoki, natomiast statyczny dla
czytaj dalej
Joya®, włoskie czerwone jabłko podbija ciepłe miesiące.
2025-04-29 00:00
Chrupiąca, soczysta i orzeźwiająca, z odnowionym i imponującym wizerunkiem, Joya® czerwone włoskie jabłko potwierdza swoją pozycję jako idealny wybór dla konsumentów poszukujących energii, przyjemności i codziennego dobrostanu.
czytaj dalej
Dole Italia będzie również gwiazdą 42. edycji targów Macfrut, które odbędą się od 6 do 8 maja w Rimini Expo Centre. To idealne miejsce do promowania tożsamości firmy i jej najnowszej kampanii komunikacyjnej Doooolè! Owoce o ekscytującym smaku.
czytaj dalej
Miksuj Pink Lady, pojawia się format premium bi-pack.
2025-04-24 00:00
Wzmacnia się współpraca między Frullàe Pink Lady, udany wspólny projekt łączący eksperta w dziedzinie owocowych smoothie z jabłkiem „z naklejką w kształcie serca”.
czytaj dalej
Sprzedaż Pomarańczy Ribera DOP rośnie: o 11,4% w sezonie 2024-25.
2025-04-23 00:00
Sukces Pomarańczy z Ribery PDO nadal rośnie: w sezonie 2024-2025 zanotowano wzrost sprzedaży o 11,4% w porównaniu z poprzednim rokiem, umacniając pozytywny trend. Dane te przekazał Salvatore Daino, prezes Konsorcjum ochrony.
czytaj dalej
Ceny owoców i warzyw we Włoszech na 22 kwietnia
2025-04-23 00:00
Rozpoczyna się kampania pigw z Hiszpanii, zwiększają się ilości sycylijskich melonów Retati. Dobra jakość i duże ilości truskawek, z większym zainteresowaniem dla odmian z Basilicaty; także wysoka jakość szparagów. Kończą się kampanie.
czytaj dalej
Vernocchi (APO Conerpo): "Więcej funduszy UE dla OP chcących rozwijać się" #głosywarzywiorazowoce
2025-04-22 00:00
Nowy wiatr wiejący w Brukseli w sprawie zrównoważonego rozwoju jest mile widziany przez różne stowarzyszenia branżowe. Jednak na stole pozostaje wiele istotnych kwestii, które mogą ożywić sektor warzywno-owocowy: od zagrożenia wycofaniem wielu substancji czynnych po nowe.
czytaj dalej
Jabłka z Trentino, rosną likwidacje Apofruit.
2025-04-18 00:00
Firma Apofruit zakończyła niedawno rozliczanie jesiennego sezonu 2024 dotyczącego jabłek dostarczonych przez członków z regionu trydenckiego, który stanowi znaczną część produkcji spółdzielni. Z tego obszaru dostarczono ponad 7 000 kwintali jabłek jesiennych.
czytaj dalej
Italmark (Selex): w dziale warzyw i owoców zawarte są emocje, aby opowiedzieć ofertę #Repartofresh.
2025-04-18 00:00
Odwieczny wygląd dla supermarku Italmark (Selex) w Carpenedolo (Bs), który, jak również opisano w Gdoweek, został uszkodzony przez zdarzenia pogodowe 18 miesięcy temu. Sklep zajmuje łączną powierzchnię 2476 metrów kwadratowych, z czego około 200 metrów kwadratowych przeznaczonych jest na dział warzywno-owocowy z bogatą ofertą.
czytaj dalej
Melon sieciowy Barbera już dostępny na rynku.
2025-04-18 00:00
Rozpoczęła się nowa kampania melonów retati, z sycylijskim produktem już obecnym na rynku. Dzięki łagodnemu klimatowi marca i kwietnia, Sycylia może się pochwalić najwcześniejszą produkcją w Europie, z miesięcznym wyprzedzeniem w porównaniu do innych upraw kontynentalnych. Uprawiany na terenach.
czytaj dalej
Euro Company oferuje alternatywę wegańską dla sera.
2025-04-17 00:00
Euro Company zabiera druk do odkrywania Fermello, linii produktów roślinnych fermentowanych na bazie suszonych owoców. "Obecnie rynek serów roślinnych wart jest dla naszej firmy około 1 miliona euro - mówi Claudio Rosti, dyrektor handlowy w Euro Company-. Jest to
czytaj dalej
Jingold zamyka sezon na półkuli północnej z ilością 30 000 ton.
2025-04-17 00:00
Z około 30 tysiącami ton kiwi sprzedanymi, kampania północnego półkuli kiwi Jingold została praktycznie zakończona.
czytaj dalej
Pomodoro na badania, zebrano 650 tysięcy euro.
2025-04-16 00:00
Ponad 44 tysiące sprzedanych opakowań w ponad 500 punktach dystrybucji na terenie całych Włoch pozwoliło pozyskać ponad 650 tysięcy euro. To rezultaty projektu "Pomidor dla badań, dobry dla ciebie, dobry dla środowiska", wspierającego onkologię dziecięcą.
czytaj dalej
Jabłka z Doliny Walsertal trafiają do punktów sprzedaży w ramach projektu Applepairing.
2025-04-16 00:00
Po pierwszych próbach, które przyniosły jabłko z Vipa Roma i z Umbrii do połączenia z doskonałymi produktami z terenu, teraz Zrzeszenie Spółdzielni Warzywniczo-Owocowych z Doliny Venosta ponownie przedstawia projekt Applepairing w sekcjach warzywno-owocowych punktów sprzedaży, gdzie są.
czytaj dalej
Dzięki SanFruit Acqua Sant'Anna możesz teraz odkryć nowy sposób na delektowanie się owocami.
2025-04-15 00:00
Acqua Sant'Anna rozszerza swoją gamę produktów o wprowadzenie SanFruit, nowej linii orzeźwiających napojów, które łączą lekkość wody Sant'Anna z naturalnym smakiem owoców. Trzy dostępne warianty to: Pomarańcza Marchew Cytryna, Owoce Czerwone oraz Mix owocowy.
czytaj dalej
Basko (Sogegross) podwaja powierzchnię działu warzyw i owoców w Genui #Repartofresh
2025-04-15 00:00
Zmodernizowany i rozbudowany punkt sprzedaży, aby wprowadzić szerszą ofertę i zapewnić bardziej funkcjonalne rozmieszczenie przestrzeni. Basko, marka należąca do Grupy Sogegross (Agorà), ponownie otworzyła supermarket przy ulicy Barchetta w Bolzaneto w Genui, zwiększając jego powierzchnię o około 200 metrów kwadratowych i teraz zajmujący.
czytaj dalej
Dietetycy w sklepach spożywczych z firmą Melinda, aby wyjaśnić jabłko Renetta. #głosywarzywiiowoców
2025-04-15 00:00
Projekt "Nutrisioniści wśród wózków", rozpoczęty w 2019 roku, wszedł w nową fazę: od szkolenia specjalistów detalicznych przenosi się do firm w modelu B2C. Inicjatywa Włoskiego Stowarzyszenia Dietetyków w Kuchni (Ainc), która obejmuje około pięćdziesięciu członków.
czytaj dalej
Od terenu do półki: sukces przypadku Czerwonej Cebuli z Tropei PDO
2025-04-15 00:00
Wtorek, 7 maja 2025, godzina 12:00. Stoisko B5-D5, Region Kalabria.
czytaj dalej
Przyszłość badań nad truskawkami: innowacje i zrównoważony rozwój w laboratoriach Nsg.
2025-04-15 00:00
Czwarta edycja Dnia Otwartego Nova Siri Genetics (NSG) była ważną okazją do dzielenia się treściami, odkrywania pracy w laboratoriach i polach doświadczalnych centrum badawczego NSG w Policoro (MT), a także do tworzenia przydatnej sieci kontaktów.
czytaj dalej