Fresh Point Magazine - magazyn dla profesjonalistów rynku owoców i warzyw
Moje Eden, pionowa farm służąca do uprawy kiełków, zrównoważona ekologicznie #głosywarzywnoowocne
2025-07-29 00:00
Nowoczesne rolnictwo podąża za nowymi możliwościami, jakie oferuje technologia. Dąży do uzyskania bardziej zrównoważonych produktów, bez pozostałości pestycydów i o większych właściwościach odżywczych. Przykładem może być firma My Eden z Wenecji Euganejskiej, to rodzinna farmy wertykalne prowadzona przez braci Massimo i Nicolò.
czytaj dalej
Trend cen warzyw i owoców we Włoszech na 28 lipca
2025-07-29 00:00
Kampania arbuzowa rozwija się dobrze, z wysokimi woluminami i doskonałą jakością. Z kolei maleje ilość melonów. Spada również produkcja brzoskwiń i nektarynek, ale rośnie produkcja włoskich brzoskwini i moreli większego kalibru. Rozpoczyna się nowa kampania cebuli suchej.
czytaj dalej
Po wielu obrotach, kulka ruletki cła USA zdaje się zatrzymać na polu 15 (procent). Jednak znalezione porozumienie między Europą a Trumpem ustanawia stawkę celnością, która jest praktycznie trzy razy większa niż średnia stawka obecnie obowiązująca dla większości towarów włoskich. To budzi niepokój.
czytaj dalej
Melony i arbuz do wsparcia Fundacji Airc dla badań.
2025-07-28 00:00
W latach działalności Fundacja Airc uruchomiła wiele inicjatyw wspierających badania naukowe, w których zaangażowane były i aktywnie uczestniczyły sieci sprzedaży detalicznej. Wiele z tych inicjatyw opisaliśmy w magazynie Fresh Point, podkreślając ich wartość, cechy i rezultaty.
czytaj dalej
Osiemdziesiąt lat historii i ponad 20 odmian, z produkcji zintegrowanej i ekologicznej. W roku rocznicy Marlene, który obchodzi 30 lat marki, robimy bilans z Vog, który umiejętnie innowował, wprowadzając na rynek nowe marki z wyraźnie określonym pozycjonowaniem.
czytaj dalej
Codziennie (Crai Mediterranea): w dziale warzyw i owoców luzem oraz w różnych kategoriach produktów świeżych #Działświeżyści
2025-07-28 00:00
Nowo otwarty sklep Tuttigiorni w Casorii (Na), pierwszy otwarty przez Crai Mediterranea, firmę Crai, która pod kierownictwem Michele Apuzzo rozwija markę w Kampanii i na południu, jak już opisano w Gdoweek. "Z Tuttigiorni chcieliśmy wyobrazić sobie nowy sposób robienia zakupów:
czytaj dalej
Luca Zaglio, dyrektor generalny Konsorcjum Melinda, Apot (Stowarzyszenie Producentów Warzyw i Owoców Trydentu) i spółdzielni La Trentina, złożył rezygnację. Rady nadzorcze tych trzech podmiotów już podjęły działania w celu znalezienia nowej osoby na jego miejsce.
czytaj dalej
Sezon wiśni w dolinie Val Venosta właśnie się rozpoczął, a szacowana ilość zbiorów wynosi 450 ton.
2025-07-24 00:00
Z 450 tonami szacowanego produktu, oficjalnie rozpoczął się sezon wiśni z Val Venosta, słodkich i aromatycznych, dzięki różnicy temperatury między dniem a nocą wynikającej z wysokości. "Chłód jest cennym sprzymierzeńcem - mówi Kurt Ratschiller, dyrektor handlowy Vip-. Unikanie"
czytaj dalej
Ondyna, płaska gruszka o okrągłym smaku
2025-07-24 00:00
Forma jest płaska, ale smak nie. Ondine, nowa premium płaska nektarynka o białym miąższu, stworzona we współpracy między wiodącymi włoskimi i zagranicznymi firmami sadowniczymi, wchodzi na rynek po raz pierwszy z ważnymi wynikami po kilku latach kampanii.
czytaj dalej
Czerwona pomarańcza z Sycylii PDO kończy sezon ze sprzedażą ponad 26 milionów kilogramów.
2025-07-24 00:00
W sezonie 2024-2025 w handlu Arancią Czerwoną z Sycylii IGP zebrano ponad 26 milionów kilogramów (w tym 3,1 miliona kilogramów produktów organicznych). Liczba ta jest równa ubiegłorocznej. Wzrasta wartość rynkowa produktu. Liczba owoców przeznaczonych na świeży rynek przekroczyła 21
czytaj dalej
Arbuz, co za pasja w słodkim smaku Słodkiej Pasji.
2025-07-24 00:00
Pod czarną skórką lata bije serce czerwone, słodkie, cukierkowe, kreatywne i od tego roku także bardziej ekologiczne. To serce należy do Dolce Passione, bezpestkowej arbuza, która rozpoczęła kampanię handlową i produkcyjną na rok 2025 z optymistycznymi prognozami.
czytaj dalej
Crisi Melavì, poszukuje się rozwiązania mającego na celu ożywienie produkcji jabłek z Valtellina.
2025-07-24 00:00
Region Lombardia otwiera stół dialogowy, aby znaleźć rozwiązanie dla kryzysu w spółdzielni Melavì oraz dla przyszłych perspektyw sektora melein w Valtellinie. Istnieje gotowość historycznych producentów z Valtelliny, którzy obecnie stanowią 60% produkcji, aby...
czytaj dalej
Małe zmiany mogą generować duże zmiany. W obszarze zrównoważonego rozwoju rosnące globalne zapotrzebowanie na ekologiczne opakowania sprawia, że innowacyjne etykiety kompostowalne stają się coraz bardziej pożądane w sektorze warzywno-owocowym. 7 na 10 konsumentów żąda opakowań, które są przyjazne dla środowiska.
czytaj dalej
Trendy cen warzyw i owoców we Włoszech na 21 lipca
2025-07-22 00:00
Trwa kampania dyni, z wysoką dostępnością. Wzrost temperatur powinien spowodować wzrost cen również arbuza. Zaczyna brakować brzoskwiń i nektarynek o małych kalibrach. Ostatnie chwile na czereśnie, w ramach kampanii z Trentina.
czytaj dalej
Simone Zerbinati: "Produkty czwartej i piątej gamy rosną, ale potrzebna jest większa komunikacja" #głosynaprzedłużonejświeżości
2025-07-22 00:00
Simone Zerbinati, ur. w 1985 r., dyrektor generalny firmy Zerbinati z Casale Monferrato, niedawno został wybrany na prezesa Grupy Produktów Warzywno-Owocowych IV i V stopnia Unione Italiana Food, zastępując Andreę Battagliolę. Z nowym prezesem omówimy wiele tematów dotyczących.
czytaj dalej
Wysoka jakość i kaliber rekompensują spadek produkcji o 30% w sektorze owoców i warzyw. #głosysektoraowocewarzywa
2025-07-21 00:00
Pod koniec czerwca ruszyła nowa kampania Metis, premiumowo wyglądające śliwki, które są wynikiem naturalnego skrzyżowania różnych odmian śliwek i moreli, obecne na półkach włoskich i europejskich od ponad dziesięciu lat. Robimy przegląd z Antoniem Zanim, dział handlowy.
czytaj dalej
Sklep spożywczy Coop di Ozzano: w dziale warzyw i owoców, dziesiątka najlepszych produktów pod względem oszczędności #Działświeżyści.
2025-07-21 00:00
Najtańsze produkty w dziale warzywno-owocowym zostały umieszczone w prawdziwym rankingu, który ocenia je pod względem oszczędności dla konsumenta: od dziesiątego do pierwszego miejsca na podstawie atrakcyjności cenowej. To dzieje się w dziale warzywno-owocowym sklepu Coop w Ozzano (Bo).
czytaj dalej
Eksport warzyw i owoców zdrowych: wzrost o +7,3% pod względem ilości i +13,3% pod względem wartości w pierwszym kwartale.
2025-07-18 00:00
Wzrasta eksport włoskich warzyw i owoców. Analizy przeprowadzone przez Fruitimprese na podstawie danych ISTAT dotyczących pierwszych 4 miesięcy roku wskazują na wzrost eksportu świeżych warzyw i owoców o 7,3% pod względem ilości i o 13,3% pod względem wartości. Poprawia się saldo bilansu handlowego.
czytaj dalej
Rybactwo i nektarynki z Romagny IGP stawiają na innowacyjne odmiany.
2025-07-17 00:00
Spotkanie w Faenzy, aby świętować brzoskwinie i nektarynki z regionu Romagna o oznaczeniu IGP. Wydarzenie "Więcej smaku na polu" odbyło się w gospodarstwie rolnym Nonni. Prezes Paolo Pari przedstawił działalność i strategie Konsorcjum ochrony i promocji brzoskwiń i nektarynek.
czytaj dalej
Śliwki kalifornijskie, zbiory wyniosą 65 tysięcy ton.
2025-07-16 00:00
California Prune Board (Cpb) ogłasza oficjalną prognozę zbiorów na rok 2025, która wyniesie około 65 tysięcy ton, czyli niższy wolumen produkcji w porównaniu z poprzednimi sezonami, jednak jakość owoców pozostaje wysoka i stabilna.
czytaj dalej