Fresh Point Magazine - magazyn dla profesjonalistów rynku owoców i warzyw
Na Sycylii powstała nowa marka o nazwie Unica, która przyjmuje strategię handlową "every day low price", skupiając się na stałych niskich cenach przez cały rok. Pierwszy sklep został otwarty przez firmę.
czytaj dalej
Trend cen warzyw i owoców we Włoszech na 3 listopada.
2025-11-04 00:00
Rozpoczęto zbieranie włoskich kiwi odmiany Hayward, podczas gdy sprzedaż produktów pod marką nowozelandzką zbliża się do końca. Rozpoczęła się również wcześnie nowa kampania włoskich pomarańczy blond. Obecnie ciepła pogoda nie sprzyja jakości i popytowi na mandarynki i karczochy. Sytuacja staje się coraz bardziej intensywna.
czytaj dalej
Halaesa: "Włoski tropikalny nie jest już niszowy" #głosyowocewarzywa
2025-11-04 00:00
W tym sezonie zimowym firma Halaesasi przygotowuje się do swojego pierwszego zbioru awokado z Sycylii. Jest to ekologiczny produkt z własnych plantacji. Ambitnym celem na rok 2029 jest osiągnięcie 500 hektarów upraw, co stanowiłoby 10% włoskiego rynku awokado, które jest gwiazdą sprzedaży.
czytaj dalej
Spreafico będzie zarządzać sprzedażą owoców pod marką Del Monte.
2025-11-04 00:00
Del Monte Italia i Spreafico, firmy aktywne w produkcji, sprzedaży i dystrybucji świeżych owoców i owoców krojonych, rozpoczynają partnerstwo, dzięki któremu Spreafico będzie rozwijać komercyjnie produkty marki Del Monte w środkowo-północnych Włoszech i na Sardynii.
czytaj dalej
Kiwi Dulcis, rozpoczyna się nowy sezon handlowy: produkcja potrojona
2025-11-03 00:00
Z potrójnym wzrostem produkcji, szacowanym na około 1 800 ton na około 360 hektarów upraw, Dulcisinauguruje nowy sezon handlowy z znaczącym wzrostem w porównaniu do poprzedniego roku. Kalabria staje się nowym strategicznym obszarem uprawy, pierwsze dostawy testowane za granicą.
czytaj dalej
Zabezpieczenie świeżości i jakości jabłek: znaczenie wyboru produktów opartych na bezpiecznym i zarejestrowanym 1-MCP.
2025-11-03 00:00
Zachowanie jakości jabłek po zbiorach stanowi kluczowe wyzwanie dla sektora sadowniczego. Podczas przechowywania i transportu jabłek zachowanie chrupkości, smaku i świeżości jest istotne dla zapewnienia zadowolenia konsumentów oraz zmniejszenia marnowania żywności.
czytaj dalej
Confagricoltura Bolonia: "UE ogranicza środki ochrony roślin"
2025-11-03 00:00
Właśnie zakończyła się kampania buraków cukrowych w Bolonii: powierzchnia upraw zmniejsza się, poprawia się jakość, ale złe warunki pogodowe i insekty wpływają negatywnie na produkcję.
czytaj dalej
Jingold: +15% w produkcji żółtego kiwi na sezon 2025-26
2025-11-03 00:00
Rozpoczął się nowy sezon handlowy Jingold. Prezentuje się zgodnie z najlepszymi wynikami z ostatnich lat, a rozkład kalibrów jest w zasadzie stabilny w porównaniu z poprzednią kampanią. Wolumeny wzrastają zarówno dla odmian o żółtej, jak i czerwonej pulpie. Kiwi żółte.
czytaj dalej
Nowe pomysły na degustację śliwek kalifornijskich dzięki połączeniu świata mixologii i sztuki czekolady. Projekt powstał dzięki współpracy między Stefanem Collombem, mistrzem cukierniczym reprezentującym California Prune Board we Włoszech, a Benjaminem Cavagną, kierownikiem baru.
czytaj dalej
Jaśniejące czerwone jabłka. To ja po raz pierwszy zrobiłem to w GDO.
2025-10-30 00:00
Do nowoczesnej dystrybucji trafiają wyjątkowe owoce kaki o jędrnej pulpie, pochodzące z odmiany Rojo Brillante, sprzedawane pod marką premium Agribologna "To ja to zrobiłem". Będą dostępne do początku grudnia. Innowacyjność odmiany, jakość i zrównoważoność produkcji.
czytaj dalej
W sekcji warzyw i owoców kontynuuje się trend spadkowy sprzedaży na wagę, podczas gdy rośnie sprzedaż produktów pakowanych, co jest sposobem zakupu, który pandemia sprzyjała. Trend ten potwierdzony jest przez badanie przeprowadzone przez YouGov. Sytuacja na rynku warzyw i owoców: rośnie sprzedaż produktów pakowanych.
czytaj dalej
Na straganach warzywno-owocowych znowu pojawiły się nowe oliwki - świeży zbór Madama Oliva.
2025-10-29 00:00
Na rynku ponownie pojawia się selekcja pierwszych świeżych oliwek Madama Oliva, owoc zbiorów 2025-26. Jest to sezonowa nowość, produkt skierowany do bardziej świadomego konsumenta, dostępny na półkach sklepów z warzywami i owocami włoskich sieci handlowych od końca października.
czytaj dalej
Trend cen warzyw i owoców we Włoszech na 27 października.
2025-10-28 00:00
Rozpoczynają się intensywne kampanie porów i cykorii weneckiej. Z nadejściem Halloween dynia staje się niekwestionowaną gwiazdą tygodnia. Nadal ciepła pogoda hamuje popyt na różne produkty, takie jak kasztany, mandarynki. Ceny są o nawet 10% wyższe niż w ubiegłym roku dla.
czytaj dalej
Nowy zbiór jabłek envy staje się nową kolekcją.
2025-10-28 00:00
Od końca października znowu na półkach, jabłko envy szykuje się do nowej kampanii komunikacyjnej opartej na nierozerwalnej więzi z światem mody. Ponownie gwiazdą na Milan Fashion Week, jabłko envy na wybiegu podczas Milan Fashion Week.
czytaj dalej
Kiwy Matera, zrównoważona innowacja zrobiona w Basilicacie.
2025-10-28 00:00
Po sukcesie Fragola Matera, z Basilicaty przybywa Kiwi Matera, żółty kiwi odmiany Top Gold, uprawiany przy użyciu zrównoważonych technik rolniczych przez Nicofruit, markę organizacji producentów Frutthera Growers. Zbierany w idealnym dojrzałości, produkowany z.
czytaj dalej
Świat współpracy zmierza w kierunku koncentracji: Fruit Modena Group dołącza do Agrintesa.
2025-10-27 00:00
Fuzja grupy Fruit Modena z Agrintesą już faktem: na nadzwyczajnym zgromadzeniu 24 października, przy udziale radcy ds. rolnictwa Emilii-Romanii, Alessio Mamma, zatwierdzono jedną z najważniejszych operacji konsolidacji spółdzielczej w sektorze warzyw i owoców.
czytaj dalej
Z regionu Romagna rusza rewitalizacja kaki, złotego owocu jesieni.
2025-10-27 00:00
Mówi się, że popyt na złoto szczególnie rośnie w czasach kryzysu, ponieważ jest uważane za dobrze zabezpieczone aktywo. Jednak istnieje "złoto", które nie zależy od światowych koniunktur, "złoto jesieni", które nosi nazwę kaki: nie tylko owoc w regionie Romagna, ale także silny element.
czytaj dalej
Stowarzyszenie spółdzielni owocowo-warzywnych Val Venosta potwierdza żywotność sektora biologicznego: na sezon 2025 przewiduje wzrost zbiorów o 10% w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając po raz pierwszy ponad 50 tysięcy ton jabłek.
czytaj dalej
Produkcja brzoskwiń z Leonforte IGP wzrasta o 30%. I trafia do USA.
2025-10-23 00:00
Od sukcesu na rynkach krajowych do międzynarodowych: w 2025 roku produkcja brzoskwiń Leonforte IGP wzrosła, a popyt przewyższył podaż. Eksport także do Niemiec i Hiszpanii. Prezes Di Stefano.
czytaj dalej
Italmercati: 11 miliardów obrotu, 80% dzięki warzywom i owocom.
2025-10-23 00:00
Główne włoskie rynki hurtowe generują obroty przekraczające 11 miliardów euro i zatrudniają ponad 26 tysięcy pracowników w 22 obiektach rozlokowanych na terenie całego kraju. Około 80% szacowanego obrotu koncentruje się w sektorze warzywno-owocowym.
czytaj dalej



