Hortidaily
Wkrótce zostanie uruchomiona duża pionowa farma w regionie lwowskim, która będzie produkować ogórki, pomidory i ostre papryki. Planowane działania zostały udostępnione przez Włodzimierza Nowego, współwłaściciela firmy Green Wave, w jego artykule dla magazynu Ogrodnictwo w języku ukraińskim. Green Wave to firma znana z uprawy sałaty.
czytaj dalej
Badania mają na celu bardziej efektywne i precyzyjne wykrywanie wirusów w jagodach i warzywach liściastych.
2025-01-30 00:00
Badacze w Hiszpanii prowadzą badania nad metodami poprawy wykrywania ludzkiego norowirusa i wirusa zapalenia wątroby typu A na liściach zielonych i owocach jagodowych. Pod kierownictwem dr Susany Guix z Uniwersytetu w Barcelonie, badanie ma na celu udoskonalenie procesów ekstrakcji, koncentracji i wykrywania wirusów, aby przeciwdziałać.
czytaj dalej
Hiszpańskie warzywa są obecnie w dobrej cenie, ale rynek nie ma impetu - zauważa Pieter de Ruiter z firmy 4 Fruit Company. "Z powodu deszczu i niskich temperatur dostawy są niestabilne, a hiszpańscy dostawcy żądają wysokich cen. Jedynym problemem jest to, że nie jesteśmy skłonni płacić takich cen tutaj."
czytaj dalej
Nigeria: Ceny pomidorów spadają w wyniku nadmiaru pomidorów.
2025-01-30 00:00
Cena pomidorów gwałtownie spadła w Lagos i niektórych innych częściach kraju, co rolnicy przypisali nadmiarowi owoców spowodowanemu sezonem zbiorów - informuje agencja News Agency of Nigeria (NAN). To może się zdarzyć, gdy rośliny pomidorowe wyprodukują więcej owoców, niż można sprzedać.
czytaj dalej
Kryzys pomidorowy w Urugwaju: od luksusu do nadwyżki
2025-01-30 00:00
Sytuacja na rynku pomidorów w Urugwaju drastycznie się ostatnio zmieniła. Kraj przeszedł z ograniczonej podaży spowodowanej niekorzystnymi warunkami pogodowymi, które podniosły ceny do tego stopnia, że pomidor był prawie luksusowym produktem, do teraz mierząc się z problemem nadprodukcji. Tereny upraw są teraz zalane.
czytaj dalej
Hodowcy sałaty w Kalifornii stoją przed wzrostem kosztów związanych z przestrzeganiem przepisów o 63,7% przez siedem lat.
2025-01-30 00:00
W ciągu ostatnich siedmiu lat plantatorzy sałaty w Kalifornii doświadczyli wzrostu o 63,7% kosztów związanych z przestrzeganiem przepisów dotyczących ochrony środowiska, pracy i bezpieczeństwa żywności. Badanie przeprowadzone przez Cal Poly w San Luis Obispo, zlecone przez Monterey County Farm Bureau, podkreśla te wyniki. Do ostatniego
czytaj dalej
"Rosnące zapotrzebowanie na biodegradowalne opakowania do przechowywania świeżych produktów na rynku świeżych warzyw i owoców"
2025-01-29 00:00
Branża świeżych produktów spożywczych ustala coraz wyższe standardy dotyczące pakowania. Z rosnącą świadomością konsumentów na temat zdrowia i zrównoważonego rozwoju środowiska, globalne regulacje dotyczące jednorazowych, niebiodegradowalnych plastików się rozwijają. Ten przełom skłonił eksporterów i detaliczne sklepy do
czytaj dalej
Burza śnieżna zniszczyła 80% upraw na farmie truskawkowej Harrisa, ale oczekuje się, że uda się się odbudować.
2025-01-29 00:00
W renomowanej stolicy truskawek, lokalni rolnicy radzą sobie z następstwami niedawnej burzy śnieżnej, która ogarnęła region. Rachael Harris, właścicielka Harris Strawberry Farm, zgłosiła znaczne straty, z około 80% ich plonów dotkniętych, co przekłada się na około 500 skrzynek...
czytaj dalej
Stany Zjednoczone: Detaliści wyróżniają cebule, ziemniaki i dynię jako produkty na reklamach, które spadły o 3% w związku z rekordowym chłodem.
2025-01-29 00:00
W miarę jak wiele regionów kraju odkopuje się spod rekordowej ilości śniegu i niskich temperatur, detaliści oferowali promocje na składniki do ciepłych i sycących posiłków. Cebula, ziemniaki, marchewki, rzepa, kapusta, kalafior, pasternak i dynie były jednymi z wyróżnionych produktów. Ulubione przekąski podczas meczów piłkarskich, takie jak...
czytaj dalej
Doskonalenie modelu używanego do rozpoznawania dojrzałości pomidorów
2025-01-29 00:00
Niedawno opublikowane badanie zajmuje się problemami z rozpoznawaniem dojrzałości pomidorów w naturalnych środowiskach, takich jak zakrycie gałęziami i liśćmi oraz trudność w wykrywaniu ułożonych warzyw. Aby pokonać te problemy, badacze proponują nową metodę YOLOv8n-CA do rozpoznawania dojrzałości pomidorów...
czytaj dalej
Grecja: "Ceny truskawek są niższe niż oczekiwano"
2025-01-29 00:00
Zbiory truskawek w Grecji nie idą tak dobrze, jak oczekiwano. Pan Nikos Kaplanis, właściciel greckiego producenta i pakowacza truskawek Kaplanis Fruits, mówi: "Zbiory zostały opóźnione o około miesiąc. Jest to spowodowane złej jakości sadzonkami oraz zimną pogodą. Byliśmy
czytaj dalej
Z regionu Sonora w północnym Meksyku, dynie, ogórki, papryka słodka i pomidory są dominującymi uprawami w tym okresie roku. "Odwiedziłem region w zeszłym tygodniu i jestem bardzo optymistycznie nastawiony co do naszej produkcji" - mówi JC Myers z SunFed. "Kilka tygodni temu zimowa aura spowolniła zbieranie plonów, ale...
czytaj dalej
Jack's Organics zwiększa skalę działalności dzięki Source.ag.
2025-01-29 00:00
Jack's Organics, część Grupy Hazel Farms, zaczyna korzystać z Source.ag. Zlokalizowane w Ontario, Kanada, Jack's Organics jest największym organicznym producentem w Grupie Hazel Farms. Dzięki rozwiązaniom opartym na sztucznej inteligencji Source.ag, producent pomidorów ma na celu usprawnienie zbierania danych we wszystkich operacjach oraz zwiększenie przezroczystości.
czytaj dalej
Rozważając sukces Tatayoyo
2025-01-29 00:00
"Andrea Alvarez z firmy UNICA mówi: „Tatayoyo to nie tylko papryka; to wszechstronny innowacyjny składnik, który potrafi odmienić dania”. Od ubiegłego roku nagradzana papryka jest również sprzedawana w sklepie detalicznym LIDL. "Wysoko ceniśmy bliską współpracę z firmami Rijk Zwaan i UNICA".
czytaj dalej
Rozwój organicznej działalności z Source
2025-01-29 00:00
Jack's Organics, część grupy Hazel Farms, zaczyna korzystać ze źródła. Zlokalizowana w Ontario, Kanada, Jack's Organics jest największym producentem organicznym w grupie Hazel Farms. Dzięki rozwiązaniom opartym na sztucznej inteligencji firmy Source.ag, producent pomidorów ma na celu usprawnienie gromadzenia danych w całej działalności, zwiększenie przejrzystości i
czytaj dalej
Druga runda energooszczędnego uprawiania pomidorów jest już w toku.
2025-01-29 00:00
W zeszłą środę przedstawiono drugi rok próby związanej z energetycznie efektywnym uprawianiem pomidorów przez firmę Grodan i Philips. Podzielono się wstępnymi wynikami dotyczącymi zużycia energii, receptur oświetlenia, zabiegów odżywczych i odwadniania. Jest to teraz możliwe, ponieważ w drugim roku próby rośnie się pomidory w...
czytaj dalej
"Intensywność kapitałowa w porównaniu do zwrotów nie jest w odpowiedniej równowadze."
2025-01-29 00:00
Zarząd holenderskiego propagatora jagód Flevoplant postanowił zakończyć propagację i uprawę roślin truskawek. Rosnące koszty, zwłaszcza pracy, energii i zasobów, wraz z coraz bardziej restrykcyjnymi regulacjami, sprawiły, że kontynuowanie działalności stało się niemożliwe, według...
czytaj dalej
Różne patogeny poważnie zagrażają plonowi i jakości pomidorów. Postępy w zrozumieniu interakcji roślina-patogen ujawniły złożone role genów odpornościowych (R) i podatnościowych (S) w określaniu odporności roślin. Podczas gdy geny R zapewniają skierowaną odporność na patogeny, często są
czytaj dalej
czytaj dalej
Producent sałaty z Curaçao na drodze do pierwszego zbioru
2025-01-29 00:00
Dostarczanie 4 000 głów sałaty dziennie do sklepów detalicznych i punktów gastronomicznych na wyspie. Taki jest cel BonHydroponics, najnowszego projektu Edwarda van Wonderena na Curaçao, Holendra z przeszłością w piłce nożnej, który prawie dekadę temu skierował swój przedsiębiorczy zapał w stronę świata AGF.
czytaj dalej
Farm from Texas, which is pioneering the Florida Pearl-109 strawberry variety, suffers a setback due to freezing temperatures.
2025-01-29 00:00
W Poteet, Teksas, niedawne przymrozki wpłynęły na uprawę truskawek, powodując opóźnienie w produkcji. Joanna Garcia z SoTex Farms wyjaśnia: "To spowoduje opóźnienie w produkcji o około 6-8 tygodni." Pat West, współwłaściciel SoTex Farm, objaśnia wpływ przymrozku na owoce: "To...
czytaj dalej