Hortidaily
Delphy przeprowadza badania efektywnego rozmnażania ogórków w próbie uprawy pionowej w szklarni.
2025-06-13 00:00
W Centrum Doskonalenia Delphy badacze eksplorują interfejs między pionowym uprawianiem roślin a tradycyjnym uprawianiem w szklarniach. W ramach projektu Fieldlab Vertical Farming 2.0, niedawne badanie propagacji ogórków ma na celu odpowiedzenie na kluczowe pytanie: Jak jakość światła wpływa podczas uprawy wewnątrz...
czytaj dalej
Grupa Syngenta spodziewa się minimalnego wpływu taryf USA w 2025 roku, mówi przedstawiciel firmy.
2025-06-13 00:00
Firma agrochemiczna Syngenta Group oczekuje minimalnego wpływu na swoją działalność w 2025 roku ze strony cła nałożonego przez prezydenta USA Donalda Trumpa - powiedział w wtorek Steven Hawkins, globalny prezydent działu ochrony roślin w Syngenta. Podczas gdy firma się rozwija i inwestuje w swój portfel...
czytaj dalej
Chiny: Optymalizacja produkcji pomidorów w uprawie pionowej
2025-06-13 00:00
Badacze z Chińskiej Akademii Nauk skutecznie zmodyfikowali germoplazmę pomidorów zoptymalizowaną dla uprawy w pionie. Studium, opublikowane w czasopiśmie Journal of Integrative Plant Biology, wykorzystało edycję genomu do zintegrowania homologów genów Rewolucji Zielonej oraz genów anty-florigenu do pomidora.
czytaj dalej
Firma Gemex, eksporter świeżych produktów rolnych do Niemiec, całkowicie przeszła na produkty pochodzące z belgijskich spółdzielni i producentów w połowie kwietnia. W ostatnich latach detaliści przejmują udziały w rynku od hurtowników w segmencie owoców i warzyw, również w Niemczech, a w tym kraju niektórzy hurtownicy
czytaj dalej
Nowozelandzki sektor pomidorowy wyraża obawy dotyczące środków bioasekuracji związanych z wirusem brązowej plamistości pomidora (ToBRFV). W sierpniu ubiegłego roku Bioasekuracja Nowej Zelandii nałożyła ograniczenia na import pomidorów z Australii po wykryciu wirusa w Południowej Australii.
czytaj dalej
Wykorzystanie CRISPR do stworzenia nowego pomidora
2025-06-13 00:00
Badacze ze Szkoły Nauk o Roślinach i Bezpieczeństwie Żywności na Wydziale Nauk o Życiu na Uniwersytecie Telawiwskim opracowali metodę edycji genetycznej dostosowaną do roślin uprawnych, która wpłynęła na różne cechy roślin pomidorowych, w tym smak i kształt owocu.
czytaj dalej
Ceny ogórków na Ukrainie spadły o 21% z powodu większej podaży.
2025-06-13 00:00
W tym tygodniu ukraiński rynek kontynuował spadek cen ogórków gruntowych, według analityków projektu EastFruit. Specjaliści przypisują najnowszy spadek cen na początku czerwca do tradycyjnego sezonowego wzoru, spowodowanego wzrostem podaży warzyw.
czytaj dalej
Belgia: Producent truskawek z pola otwartego zamyka działalność
2025-06-13 00:00
Coraz mniej plantatorów decyduje się na uprawę truskawek na otwartych polach, zamiast tego wybierając metody oparte na podłożu. W Landegem, w Flandrii Wschodniej, VRT rozmawiał z plantatorem, który rezygnuje z tradycyjnej metody. Patrick i jego żona Carine uważają, że praca jest zbyt wymagająca fizycznie. W wieku 61 lat Patrick...
czytaj dalej
Szklarnie w Szymkencie wyprodukowały 9 ton borówek za pomocą technologii zagranicznej.
2025-06-13 00:00
W Szymkencie, Kazachstan, lokalni przedsiębiorcy rolni odnoszą sukces w uprawie roślin typowych dla chłodniejszego klimatu. Wśród nich znajduje się także borówka, która rzadko jest spotykana w szklarniach na terenie Azji Środkowej. Według właścicieli kompleksu szklarniowego, trzy hektary ziemi.
czytaj dalej
Eksperci ocenią jakość truskawek z upraw wewnętrznych.
2025-06-13 00:00
W przypadku sporu między dostawcą systemów uprawnych z Holandii i Wielkiej Brytanii a producentem, który je zakupił, sędzia wyznaczył dwóch holenderskich ekspertów do oceny jakości dwóch szklarni na truskawki. Producent jest odpowiedzialny za dostarczenie dowodów.
czytaj dalej
Wielka Brytania: Monitorowanie zapylania w czasie rzeczywistym w celu promowania innowacji w produkcji owoców z poszanowaniem zrównoważonego rozwoju.
2025-06-13 00:00
Innowacyjna technologia zapylania będzie wykorzystana w nowym pilotażowym badaniu, które może zmienić sposób, w jaki brytyjscy producenci owoców zwiększają plony, poprawiają jakość i zrównoważoność. Brytyjska firma produkująca świeże produkty Dole UK oraz specjaliści z dziedziny agrotechnologii AgriSound rozpoczęli badanie w Wielkiej Brytanii, mające na celu zbadanie, w jaki sposób monitorowanie zapylania może...
czytaj dalej
Komisja rozwiewa nieporozumienia dotyczące zarzutów w sprawie Porozumienia w Sprawie Wstrzymania Importu Pomidorów.
2025-06-13 00:00
W kwietniu Departament Handlu Stanów Zjednoczonych ogłosił, że w dniu 14 lipca 2025 r. zakończy Umowę Zawieszenia Importu Pomidorów z Meksyku z 2019 roku. Zaledwie miesiąc pozostaje do tego wydarzenia, Robert Guenther z Florida Tomato Exchange dzieli się swoimi przemyśleniami na temat tego, co ta decyzja oznacza dla...
czytaj dalej
Kazachstan zaprzecza rosyjskim oskarżeniom dotyczącym wirusa w przesyłkach pomidorów.
2025-06-13 00:00
W połowie maja 2025 roku rosyjskie władze zwróciły przesyłkę 46 ton pomidorów od kazachskiej firmy Green Capital z siedzibą w Aktobe z podejrzeniem zanieczyszczenia wirusem Tomato brown rugose fruit (ToBRFV). Jednakże akredytowane laboratoria w Kazachstanie nie znalazły żadnych śladów tego wirusa.
czytaj dalej
"Zwiększyliśmy naszą zdolność do suszenia o więcej niż dwukrotnie"
2025-06-13 00:00
Botanicoir rozszerzył swoje możliwości produkcyjne poprzez modernizację w pełni zautomatyzowanego suszarki mechanicznej w swoim zakładzie produkcyjnym. Inwestycja więcej niż podwoiła codzienną pojemność suszenia firmy. Ten postęp następuje w krytycznym momencie, gdy globalne zapotrzebowanie na wysokiej jakości kokosząb.
czytaj dalej
Ceny pomidorów w Nigerii rosły w górę w obliczu trudności.
2025-06-12 00:00
Stowarzyszenie Plantatorów Pomidorów w Nigerii (TOGAN) podkreśla rosnące koszty na nigeryjskim rynku pomidorów, łącząc je z sezonowymi wzorcami i spowolnieniem produkcji. Według Saniego Danladi, przewodniczącego TOGAN w stanie Kano, podaż pomidorów zmniejszyła się wraz nadejściem poza sezonem.
czytaj dalej
"Nasz system został zaprojektowany tak, aby integrować się praktycznie z każdą istniejącą wielokanałową instalacją oświetleniową."
2025-06-12 00:00
Firma Crocus Labs opracowała system kontroli oświetlenia, który zamienia istniejące wielokanałowe instalacje LED w adaptacyjne platformy oświetleniowe. Firma z Berlina twierdzi, że system jest już testowany w szklarniach badawczych, w tym w próbach na sałacie, bazylii, borówkach i truskawkach w.
czytaj dalej
Co dzieje się po zakończeniu normalnego sezonu truskawek?
2025-06-12 00:00
Zbiory truskawek z szklarni w regionach Ilia i Achaia w Grecji właśnie się zakończyły, oznaczając kolejny dochodowy sezon. Wysokie temperatury w czerwcu w Grecji ograniczają krajową produkcję głównie do kilku upraw na dużych wysokościach, ale rośnie także uprawa hydroponiczna.
czytaj dalej
Szkoła Sadownicza Owoców Chakroi R.S. Pura rozwinęła szeroką gamę bloków macierzystych elitarnych odmian owoców oraz nowoczesne struktury chronionej uprawy. Szkoła Sadownicza posiada bloki macierzyste elitarnych odmian mango, cytrusów, guawy, jabłka, jagody dragon oraz struktury Hi-Tech, zabezpieczone przed insektami.
czytaj dalej
Sezon truskawkowy rozpoczął się w idealnych warunkach: było dużo słońca, chłodnych nocy i niewiele opadów deszczu. Zbiory w tunelu przebiegły sprawnie, a także zbiory na zewnątrz były udane do końca tygodnia kalendarzowego 21. Różnice temperatur między słonecznymi, ale umiarkowanie ciepłymi dniami a chłodnymi
czytaj dalej
Spółdzielnia Co-op uczci sezon brytyjskich pomidorów ofertą nowych produktów spożywczych.
2025-06-12 00:00
Koncepcje samoobsługowe: inteligentne, skalowalne i zyskowne
Greenfood zgłosił: "Koncepcje, w których klienci sami komponują swoje mieszanki w sklepie, są zarówno wygodnym rozwiązaniem dla konsumentów, jak i zyskowną strategią biznesową. Raport trendów Greenfood Insights #4 podkreśla, jak firmy odnoszące sukces w tej dziedzinie" czytaj dalej
Greenfood zgłosił: "Koncepcje, w których klienci sami komponują swoje mieszanki w sklepie, są zarówno wygodnym rozwiązaniem dla konsumentów, jak i zyskowną strategią biznesową. Raport trendów Greenfood Insights #4 podkreśla, jak firmy odnoszące sukces w tej dziedzinie" czytaj dalej