Italiafruit.net
Świadome wybory przy stole dzięki aplikacji NutrInform Battery
2024-02-16 00:00
W nadchodzących miesiącach Komisja Europejska ma podjąć decyzję w sprawie jednolitego systemu oznaczania wartości odżywczej, który mogłyby przyjąć państwa członkowskie. NutrInform Battery to włoska odpowiedź na systemy sygnalizacji świetlnej, które klasyfikują żywność na dobrą (zielona naklejka) i złą (naklejka).
czytaj dalej
czytaj dalej
Enza Zaden, celem jest zdobycie pozycji lidera hodowlanego
2024-02-15 00:00
Be One, to hasło przewodnie firmy Enza Zaden, która chce stać się liderem w segmencie, w którym działa od dziesięcioleci. Aby osiągnąć ten cel, firma zawsze podążała ścieżką innowacji;
czytaj dalej
Rusza ósma edycja "Lemons for Research®
2024-02-15 00:00
Wszystko jest gotowe na ósmą edycję "i Limoni per la ricerca®", projektu realizowanego dzięki współpracy między Fondazione Umberto Veronesi ETS i Citrus l'Orto Italiano, który finansuje pracę lekarzy i naukowców, którzy zdecydowali się poświęcić swoje życie
czytaj dalej
czytaj dalej
Syngenta: emocjonalny film opowiadający o wartościach firmy
2024-02-15 00:00
Zapewnienie zrównoważonej przyszłości włoskiemu rolnictwu, dzięki dziedzictwu historii, wartościom i umiejętnościom, które charakteryzują jego pracę: to przesłanie, które Syngenta Italia, światowy lider w dziedzinie nauki i innowacji dla rolnictwa, chciał zainaugurować, prezentując
czytaj dalej
czytaj dalej
Poste Italiane uruchamia usługę dostaw chłodniczych PosteGoFresh
2024-02-15 00:00
Poste Italiane uruchamia PosteGoFresh, nową usługę transportu chłodniczego z dostawą do domu świeżych produktów spożywczych zakupionych online. Jej twórcą jestMlk Fresh, firma powstała w wyniku joint venture pomiędzy spółką zależną Poste Italiane, MLK Deliveries i Mazzocco Srl,
czytaj dalej
czytaj dalej
Choroby owoców pestkowych, skuteczny sojusznik
2024-02-15 00:00
Istnieje kilka chorób grzybowych, które mogą zaszkodzić produkcji owoców pestkowych. Wśród nich warto wymienić mączniaka prawdziwego, zarazę monilową, zarazę brzoskwini, czerwoną plamistość moreli i wiśni oraz czernienie drzew moreli. Niektóre z nich są szeroko rozpowszechnione w różnych kontekstach,
czytaj dalej
czytaj dalej
Gruszki, liczby dramatu: średnia cena 5000 euro/hektar
2024-02-15 00:00
To, że sektor gruszek przeżywa kryzys jest faktem, ale jak zawsze, kilka liczb jest warte tysiąca przemówień, a te zaprezentowane przez Adriano Aldrovandi, prezesa UNApera (na zdjęciu u góry), podczas niedawnej konferencji "Innowacyjne i zrównoważone metody przeciwdziałania kryzysowi w sektorze gruszek", odbyły się w Warszawie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jabłka, wysoka sprzedaż w styczniu blisko 193 000 ton
2024-02-15 00:00
W ostatnich dniach zwyczajowy komitet marketingowy Assomel przeanalizował włoskie zapasy i sytuację rynkową, a także prognozy produkcji na półkuli południowej.
czytaj dalej
Lollobrigida: "Zwolnienie z podatku rolnego IRPEF na dwa lata potwierdza zaangażowanie rządu Meloniego
2024-02-15 00:00
W nocy z wtorku na środę wydano zgodę na rządową poprawkę obniżającą IRPEF w rolnictwie na dwa lata, zwalniającą z podatku dochody rolnicze i dominikalne do 10.000 euro i zmniejszającą o 50% kwotę do zapłaty dla tych między 10.000 a 15.000 euro.
czytaj dalej
CAAB otwiera swoje drzwi dla osób prywatnych
2024-02-15 00:00
Centro Agroalimentare di Bologna otwiera swoje drzwi dla osób prywatnych, które mogą z pierwszej ręki doświadczyć jakości i wygody oferowanej przez producentów i hurtowników na rynku bolońskim.
czytaj dalej
Grupa Ferrero, za pośrednictwem swojej spółki holdingowej Ferrero International S.A., zatwierdziła skonsolidowane sprawozdanie finansowe za rok obrotowy 2022/2023, który zakończył się 31 sierpnia 2023 roku. Grupa zakończyła rok obrotowy ze skonsolidowanymi obrotami w wysokości 17 mld euro, co stanowi wzrost o +20,7% w porównaniu z obrotami w roku obrotowym 2022/2023.
czytaj dalej
czytaj dalej
Cosmic Crisp® powraca, by podbić kategorię jabłek
2024-02-15 00:00
O ile u zarania swojej premiery w Europie Cosmic Crisp® podbił wielu konsumentów swoją niebiańską przyjemnością, o tyle dziś Cosmic Crisp® jest już świecącą gwiazdą na jabłkowym firmamencie. Prawdziwy przełom w kategorii, od 1 lutego ponownie dostępny dzięki konsorcjom VOG i VIP (kliknij
czytaj dalej
czytaj dalej
Awokado na Super Bowl: zwycięzca, którego się nie spodziewasz
2024-02-15 00:00
Super Bowl (finał ligi futbolu amerykańskiego - przyp. red.) to par excellence sportowe wydarzenie w kraju, gromadzące co roku setki milionów fanów i nie-fanów. Biorą w nim udział największe gwiazdy, a także te najbardziej niezwykłe, takie jak awokado;
czytaj dalej
Droga w kierunku internacjonalizacji Consorzio di Tutela della Pomodoro di Pachino PGI jest kontynuowana, a w Berlinie, na wielkich targach Fruit Logistica, miało ono okazję zaprezentować swoją działalność w najlepszym wydaniu, zarówno pod względem produkcji, jak i jakości.
czytaj dalej
czytaj dalej
Czasy się zmieniają, 4 P marketingu mix się dostosowują
2024-02-15 00:00
Słynne 4 P marketingu mix. Któż z nas nie słyszał o nich przynajmniej na wieczorowym kursie marketingu? Często niesłusznie przypisywane guru tego tematu, Philipowi Kotlerowi, są wręcz przeciwnie, zawdzięczane E. Jerome'owi McCarthy'emu, amerykańskiemu naukowcowi, który teoretyzował je w 1960 roku, aby przedstawić podejście do marketingu mix.
czytaj dalej
czytaj dalej
Truskawki: miłość nie kwitnie w Walentynki
2024-02-15 00:00
Płaskie Walentynki dla owoców miłości: truskawek. Centro Agroalimentare w Bolonii spodziewało się większego popytu z okazji rocznicy, ale zamiast tego sprzedaż była spokojna i bez wyczynów. Notowania spadły w porównaniu do zeszłego tygodnia,
czytaj dalej
czytaj dalej
Moro Sardo, dalsza ekspansja w handlu detalicznym na dużą skalę
2024-02-14 00:00
Trwa sezon na pomidory Moro Sardo, doskonałość grupy Agromediterranea z siedzibą w Serrenti na południu Sardynii, która ożywia tę starożytną odmianę i wielowiekową tradycję tego obszaru. Po przeanalizowaniu początku kampanii, który nastąpił wcześnie
czytaj dalej
czytaj dalej
"Being organic in Eu" powraca na Biofach, aby przenieść wartości europejskiej żywności ekologicznej na centralną scenę międzynarodowego wydarzenia poświęconego żywności ekologicznej, które odbywa się w Norymberdze do 16 lutego.
czytaj dalej
Na Walentynki dajemy kwiaty... do jedzenia
2024-02-14 00:00
Kwiaty to świetny klasyk na Walentynki, ale oprócz tego, że pięknie wyglądają, mogą być również dobre do jedzenia. Również we Włoszech rozwija się biznes jadalnych kwiatów: płatki, które dają początek smacznym i kolorowym przepisom. Nawiasem mówiąc, w naszym kraju istnieje
czytaj dalej
czytaj dalej
Truskawki i awokado walczą o Dzień Zakochanych
2024-02-14 00:00
Według opracowań BMTI dotyczących badań przeprowadzonych na rynkach hurtowych sieci Italmercati, po raz kolejny w tym roku zakupy dedykowane walentynkowemu wieczorowi doprowadziły do zmian cen produktów najczęściej kupowanych na tę okazję. W szczególności
czytaj dalej
czytaj dalej