Revista Mercados
Afruex przekazuje europejskim rozmówcom wyzwania związane z uprawą owoców pestkowych w regionie Extremadura.
Związek Sadowników z Estremadury, AFRUEX, odbył wizytę roboczą w instytucjach europejskich między 7 a 9 kwietnia, w skład której wchodziło ośmiu członków, w tym zarząd. Celem wizyty było poznanie metod pracy
czytaj dalejPonad 30 wskaźników w uprawach warzywno-owocowych będą mierzyć różnorodność biologiczną polskiego obszaru uprawnego.
Łącznie 11 przedsiębiorstw rolniczych uczestniczy w ogólnokrajowym projekcie pilotażowym, który naukowo mierzy wpływ różnorodności biologicznej, wody, gleby i klimatu na sektor sadowniczo-warzywny w Hiszpanii. Inicjatywa nosi tytuł 'Monitorowanie kluczowych aspektów'
czytaj dalejSezon arbuzów na polach Campo de Níjar w pełni rozkwitu.
UNITEC: Stulecie innowacji dla globalnej jakości borówki.
"Biologiczna kontrola jest coraz bardziej wprowadzana do uprawy borówki amerykańskiej."
M. Rodríguez z Bargosa: "Więcej niż zmieniać model biznesowy, przeszliśmy ewolucję"
MAF RODA wykorzystuje sztuczną inteligencję do podniesienia klasyfikacji borówek na nowy poziom.
Fitó Seeds, nowe podejście do specjalizacji
Zwiększenie występowania i agresywności szkodników już istniejących, jak również pojawienie się nowych, stanowi wyzwanie, dlatego firma Bioline Iberia nadal pracuje nad optymalizacją i dostosowaniem strategii i programów za pomocą nowych narzędzi i systemów.czytaj dalej
Liderzy w produkcji selera na poziomie globalnym.
E. de los Ríos (Unica Group): „Przyszłość starzeje się zanim się narodzi w owocach i warzywach”
Firma Pesadoras Induser powróciła jako wystawca na targi Fruit Logistica, aby zaprezentować swoje dwie najnowsze innowacje w dziedzinie ważenia owoców. Z jednej strony, ich asocjacyjna waga, a z drugiej, waga do precyzyjnego ważenia, zarówno dla borówek, jak i pomidorów koktajlowych. Są one bardzo różne i oferują
czytaj dalejJunta podkreśla, że produkcja szparagów "jest kluczowa dla naszej lokalnej gospodarki"
Owoce i warzywa zyskują na znaczeniu w szkołach, które ograniczają produkty ultra przetworzone i napoje gazowane.
HORTYFRUTA dezaktywuje Rozporządzenie Dotyczące Bakłażana.
Po przeprowadzeniu oceny sytuacji na rynku czarnej długiej bakłażanów, andaluzyjska Interprofesjonalna Organizacja Owoców i Warzyw, HORTYFRUTA, postanowiła zdezaktywować Rozszerzenie Normy dotyczące jakości w rolnictwie konwencjonalnym na świeże spożycie. W dniu 25
czytaj dalejOwoce i warzywa zyskują na znaczeniu w jadłospisach, które ograniczają przetworzoną żywność i napoje gazowane.
Importacja awokado z krajów trzecich spowodowała spadek ceny tego produktu z Walencji w tej kampanii, co jest zwykłe także w przypadku innych produkcji. Unió Llauradora informuje, że cena awokado z Walencji,
czytaj dalej