Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Bardzo dobry sezon hiszpańskich ogórków

Nie pamiętamy tak dobrego sezonu ogórkowego w Hiszpanii jak obecny od ponad dwóch dekad, zwłaszcza jeśli chodzi o ceny produktu konwencjonalnego. Głównymi czynnikami były ograniczone nasadzenia, niskie temperatury i mała konkurencja ze strony Holandii.

"Ten sezon ogórkowy był jak dotąd historycznie dobry. Nie pamiętamy tak wysokich i stabilnych cen od końca lat 90-tych" - mówi Antonio Ruiz, dyrektor handlowy spółdzielni Almeria Murgiverde, która produkuje około 60 milionów kilogramów ogórków rocznie, z czego 70 procent jest uprawianych ekologicznie przez cały rok w różnych rejonach produkcyjnych Almerii o różnych mikroklimatach.

"W tym roku w Almerii zasiano mniej ogórków i podobnie jak w ubiegłym sezonie, po ciepłej jesieni, w styczniu nagle przyszły mrozy w postaci burz, które miały natychmiastowy wpływ na produkcję. W tym sezonie chłód nie był tak silny, ale bardziej trwały, a minimalne temperatury od listopada wahały się między 8 a 10 stopni. Spowolniło to produkcję i spowodowało wyraźnie wolniejsze niż zwykle tempo wzrostu i cięcia. W rezultacie od listopada wolumen produkcji był niższy, co doprowadziło do nadzwyczajnych cen średnich, choć warto przypomnieć, że wzrosły również koszty produkcji" - mówi Antonio Ruiz.

W tym samym czasie w Belgii odnotowano mniejszą produkcję przy sztucznym oświetleniu w tym roku. W Holandii powierzchnia upraw była podobna do tej z poprzedniego sezonu zimowego, choć produkcja była niższa ze względu na bardziej ograniczone wykorzystanie energii. Nie wiadomo jeszcze, co stanie się z uprawami pod lampami w nadchodzącym sezonie zimowym, ale na razie ceny energii pozostają bardzo wysokie - i nadal rosną od czasu wybuchu wojny na Ukrainie - co utrudnia, a nawet uniemożliwia uzyskanie opłacalnych plonów. "Obecnie na rynek trafia produkcja holenderska, która została zasadzona później ze względu na wysokie koszty energii, więc ceny zaczynają lekko spadać" - mówi Antonio.

Tej wiosny spodziewana jest także większa niż zwykle ilość hiszpańskich ogórków, co wynika z faktu, że znaczna część upraw melonów wykorzeniona, zwłaszcza Galia i Cantaloupe, a także arbuzy.

Sezon na hiszpańską paprykę był ogólnie dobry i tej wiosny może przynieść bardzo pozytywne wyniki. W niektórych rejonach Almerii zbierane są już zielone papryki, a za około dwa tygodnie pojawią się papryki czerwone, przy czym przewiduje się, że produkcja będzie stabilna przez cały marzec. Sprzedaż papryki może trwać dłużej, ponieważ w Holandii zasadzono mniejszą ilość tej uprawy, a także później niż zwykle, a sytuacja ta dotyczy różnych innych krajów Europy Środkowej i Wschodniej. W Murcji areał przeznaczony pod uprawę papryki pozostał stabilny, choć spodziewane jest również opóźnienie zbiorów. Murgiverde produkuje i sprzedaje około 45 milionów kilogramów papryki konwencjonalnej i ekologicznej.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE