Więcej ogórków szklarniowych
Podaż ogórków szklarniowych krajowej produkcji rośnie, choć nie poza szybko. Ale ten wzrostowy trend na podwórku krajowym jest wsparty przez wzrost podaży ogórka importowanego. A w Hiszpanii, na aukcjach hurtowych w Almerii, ceny ogórków spadły już na początku drugiej dekady lutego i od tamtej pory utrzymują się na mniej więcej stabilnym poziomie. Wczoraj ceny aukcyjne ogórków długich (typu Frances, jak nazywają je Hiszpanie)zamykały się w przedziale 0,78-0,94 euro/kg.
Na rynku polskim ogórków importowanych, jak wspomniano wyżej, przybywało, a w ostatnim tygodniu lutego ich ceny dość dynamicznie spadały (-20 procent) i obecnie są na poziomie 7,00-9,00 zł/kg. Pytanie co dalej, bo równolegle mocno osłabiła się złotówka do euro i kolejne dostawy mogą mieć w przeliczeniu nieco wyższe ceny.
Polskie szklarnie produkują też coraz więcej ogórków, co jest zjawiskiem typowo sezonowym. Jednak wydaje się, że tempo wzrostu produkcji jest nieco mniejsze niż w analogicznym okresie zeszłego roku. Cały sezon produkcyjny jest bowiem przesunięty. W każdym razie ceny są wyższe rok do roku i pewnie swoją rolę grają tu wyższe koszty. Obecnie ceny ogórków krótkich to w dużym hurcie najczęściej 7,00-10 zł/kg (długich 7,00-9,00 zł/kg).
To o 32 procent taniej niż w szczycie cenowym lutego. Na wykresie widać, że obecna cena średnia 8,50 zł/kg, chociaż pozostaje wyższa rok do roku, to już jest poniżej poziomu z początku marca sezonu 2020 (9,50 zł/kg), co może niepokoić producentów.