Ceny brokułów spadną
W sezonie 2023 hurtowe ceny krajowych brokułów w Polsce pozostają relatywnie wysokie. Wyższe od tych z wielu poprzednich lat. Osobną sprawą oczywiście jest rentowność produkcji przy obecnych, dużo wyższych kosztach. Ale fakt faktem, ceny brokułów są wyższe. Na przykład w relacji do zeszłego roku są one wyższe od początku kampanii do chwili obecnej. Widać to na naszym wykresie.
Głównym powodem takiego stanu rzeczy są tegoroczne problemy z podażą warzyw w ogólności, a brokułów w szczególności. Winna jest zaś temu pogoda – w zasadzie warunki agrometeorologiczne pozostają bowiem przez większość czasu niekorzystne od najwcześniejszych etapów sezonu wegetacyjnego. Jak nie zimno, to susza. Jak nie susza to upał i burze. Sezon, i to w całej Europie, startował z opóźnieniem, a bieżąca podaż tych warzyw wszędzie pozostaje ograniczona,
Na naszym widać również i to, że w lipcu bieżącego roku ceny brokułów w polskim hurcie dość dynamicznie spadały. Nie na tyle jednak, aby ogólna sytuacja cenowa względem poprzednich lat uległa zmianie. Nawet po obniżce średnio o 21 procent, ceny brokułów były (21 lipca) wyższe od ośmiu z dziesięciu notowań w minionym dziesięcioleciu.
Ale tamten trend od dawna jest już wspomnieniem. Teraz ceny tych warzyw w dużym hurcie znów należą do najwyższych w ostatnim dziesięcioleciu. W dużym hurcie ceny sprzedażowe brokułów (z opakowaniem) to obecnie najczęściej 2,80-3,80 zł/szt. Minimalnie spadły natomiast ceny skupu brokułów do przetwórstwa (mrożenie). Obecnie to okolice 1,30-1,70 zł/kg za całe róże, zależnie od klasy. Brokuły różyczkowane są zaś skupowane przez zakłady po 2,80-3,60 zł/kg.
Niekorzystne warunki pogodowe znów miały w tym swój udział. Na wykresie widać jednak, że kampania brokułowi wchodzi w okres, w którym ceny są niższe. Bowiem późne lato i jesień to czas intensywnej produkcji tych warzyw, które mają wówczas najlepsze warunki. Wydaje się zatem, że ceny brokułów są u progu okresu spadkowego, mimo że na razie tych warzyw jest na rynku względnie mało. Pytanie jednak, czy podaż może się na tyle poprawić, aby średnia cena jesienią zejdzie poniżej pułapu 2,50 zł/szt.?
"Kalafior jest obecnie znacznie tańszy niż brokuły, więc zachęcamy szefów kuchni do jego używania".
"Biorąc pod uwagę sytuację, producenci brokułów nie będą mieli problemu ze sprzedażą tego, co wyprodukują"
czytaj dalej