Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Eksport warzyw (2012-2021)

2022-04-26 10:14

Wolumen eksportu warzyw z Polski w 2021 roku przełamał spadkowy trend z dwóch poprzednich lat, ale nie znalazł się on powyżej poziomu z roku 2018 (ostatniego roku poprzedniego okresu wzrostu, zapoczątkowanego w roku 2015). Inaczej wygląda sprawa z wartością polskiego eksportu warzyw – tu mieliśmy spadek tylko w roku 2020, a rok 2021 przyniósł kontynuację zwyżki.

Jak to wygląda w liczbach?
Eksport warzyw z Polski (kategoria zagregowana CN 07 - WARZYWA ORAZ NIEKTÓRE KORZENIE I BULWY JADALNE) wyniósł w roku 2021 odpowiednio 1384 tys. ton (1,4 mld ton) i 5704 mln zł (5,7 mld zł). Wzrósł on w stosunku do roku 2020 o 136 tys. ton, czyli o 10,9 procent w ujęciu ilościowym oraz o 550 mln zł. czyli o 10,7 procent w ujęciu wartościowym.

w

źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS

Jak wspomniano powyżej, wartość tego eksportu kontynuowała wzrost przerwany tylko w 2020 roku, ale ilość, mimo przełamania tendencji spadkowej, nie przekroczyła poziomu z roku 2018. Pozostała od niego niższa o 0,7 procenta/. Niewiele więc zabrakło.

Przyglądając się poszczególnym kategoriom grupy CN 07 widzimy, że największą pozycję pod względem wartości eksportu stanowiły grzyby z rodzaju Agaricus (CN 070951), a więc de facto pieczarki. Wartość eksportu tej grupy wyniosła w 2021 roku 1,8 mld zł. Na drugim miejscu, z wartością 820 mln zł, były warzywa mrożone z kategorii CN 071080, jednak należy pamiętać, że jest to kategoria zawierająca wiele rodzajów warzyw. Podobnie z miejscem trzecim, które przypadło kategorii „Warzywa i mieszanki warzyw suszone” CN 071290, z wartością 387 mln zł. Bardziej jednorodna kategoria zajęła miejsce czwarte - Pomidory, świeże lub schłodzone CN 070200, której wartość wyniosła 344 mln zł. Na miejscu piątym znalazła się kategoria obejmująca cebulę (CN 070310 - Cebula i szalotka, świeża lub schłodzona ) z wartością 299 mln zł.

Z warzyw świeżych, w pierwszej dziesiątce pozycji polskiego eksportu z grupy CN 07, znalazły się jeszcze: kapusty (070490 - Kapusta, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, z wyjątkiem kalafiorów, brokułów i brukselki, świeże lub schłodzone) z wartością 119 mln zł oraz papryka świeża (CN 070960 - Owoce świeże lub schłodzone z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta) z wartością 97 mln zł.

Słowa kluczowe: warzywa, eksport warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE