Eksport warzyw z Polski 2010-2020
Eksport warzyw z Polski (kategoria zagregowana CN 07 - WARZYWA ORAZ NIEKTÓRE KORZENIE I BULWY JADALNE) wyniósł w roku 2019 odpowiednio 1289 tys. ton (1,3 mld ton) i 5297 mln zł (5,3 mld zł) i w ujęciu ilościowym był niższy od tego z roku 2018 o 7,6 procent, ale w ujęciu wartościowym wzrósł rok do roku o 8,9 procent. Dane liczbowe na temat eksportu warzyw latach 2010-2019 poniżej w tabeli i na wykresach.
|
Ilość |
Wartość |
2010 |
1044 |
3033 |
2011 |
1059 |
3107 |
2012 |
1228 |
3630 |
2013 |
1289 |
3980 |
2014 |
1265 |
3938 |
2015 |
1251 |
4066 |
2016 |
1308 |
4385 |
2017 |
1349 |
4404 |
2018 |
1394 |
4864 |
2019 |
1289 |
5297 |
2020 |
1026 |
4297 |
Wartości z roku 2020 to ekstrapolacja oparta o dane z okresu styczeń-październik 2020.
Jak widać na wykresach generalny trend długoterminowy w eksporcie polskich warzyw jest wzrostowy. W ujęciu ilościowym doznawał on większych wahań. W ujęciu wartościowym był wyraźniejszy. W 2019 roku eksport ten spadł pod względem ilości, ale utrzymał tendencję zwyżkową pod względem wartości.
Wyraźny spadek pokazują wartości dla roku 2020, wygenerowane przez ekstrapolację. Do października 2020 dane GUS pokazują wyraźnie niższy eksport warzyw z Polski w porównaniu z rokiem 2019 oraz z latami 2017 i 2018. W oszacowaniu dla całego roku 2020 przyjęto, iż udział procentowy eksportu z listopada i grudnia będzie analogiczny jak średni w trzech latach poprzednich. Dało to wynik w postaci 1,0 mld ton wyeksportowanych warzyw roku 2020 za kwotę 4,3 mld zł, czyli oznaczałoby spadek rok do roku aż o 20 procent w ujęciu ilościowym i o 19 procent w ujęciu wartościowym.