Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francja – mniejsze kalibry cebuli

W zeszłym tygodniu 8 głównych operatorów francuskiego rynku cebuli zebrało się, aby przyjrzeć się dotychczasowej kampanii. „Łącznie tych 8 operatorów stanowi około 50 do 60 procent rynku francuskiego, co pozwoliło nam na sporządzenie wiarygodnego raportu na temat ogólnej sytuacji w różnych obszarach geograficznych Francji”, wyjaśnia Dominique Viel, kierownik ds. sprzedaży i marketingu w Ferme des Arches.

Początek kampanii pod wpływem pogody
Po suchej i zimnej wiośnie deszczowo-burzowa pogoda między połową maja a początkiem lata doprowadziła do rozwoju bakteriozy, a nawet fuzariozy na cebulach sadzonych zimą i wiosną. Uszkodzone zostały prawie wszystkie uprawy w Bourgogne-Beauce-Champagne-Ardennes, z nielicznymi wyjątkami w regionie Szampanii.

Kilka pytań dotyczących zdolności zachowania pierwszych zebranych partii
Początkowo, wyglądając całkiem zdrowo w czasie zbiorów, wiele wczesnych partii z początku kampanii ewoluowało w ciągu zaledwie kilku dni przechowywania. Większość operatorów francuskiego sektora żółtej i czerwonej cebuli musiała odłożyć od 30 do 60 procent produktu podczas sortowania przed pakowaniem, a niektóre partie musiały zostać zniszczone. W sumie około 30 procent pierwszej części zbiorów zostało odłożone lub zniszczone. „Istnieją pewne obawy dotyczące zachowania, ale sytuacja nie jest dramatyczna. Będziemy mieli pewną niejednorodność pod względem jakości, ilości i kalibrów w zależności od regionów, gospodarstw, a nawet działek.”

Mniejsze kalibry niż w poprzednich latach
Kontekst sanitarny poprawił się od tego czasu dzięki pierwszym odmianom, które zostały wcześnie wysiane, które są obecnie na rynku. „Ciśnienie sanitarne jest znacznie mniejsze. To pozwoli nam pracować w lepszych warunkach. Jakość zebranych teraz partii jest znacznie lepsza. Jednak plony wydają się być mniejsze o 10 do 15 ton na hektar, co stanowi spadek o 12 do 18 procent zbiorów i przy mniejszych kalibrach (40 do 60 mm).”

W ramach działań sprzedażowych poszczególni operatorzy rynku (dostawcy, hurtownicy, specjaliści, fabryki) będą musieli brać pod uwagę te mniejsze kalibry. „Większość produkcji wciąż pozostaje do zebrania, ale już wiemy, że tegoroczny rynek będzie inny niż w poprzednich latach. Ważne jest, aby operatorzy to zrozumieli i wykazali się pewną elastycznością w odniesieniu do wielkości cebuli. W przeciwieństwie do zeszłego roku nie będzie dużo większych kalibrów. Dodatkowo rynek hiszpański prawdopodobnie będzie dużo kupował w tym roku.”

Uprawy agroekologiczne były bardziej dotknięte
Po 3 latach przy dość suchych i mniej sprzyjających rozwojowi chorób warunkach produkcji, trudna w tym roku pogoda zwiększyła presję sanitarną, ograniczyła możliwości interwencji i ich skuteczność. „Należy zauważyć, że odmiany cebuli, które normalnie są naturalnie odporne na mączniaka, również zawiodły. Nawet jeśli wyciąganie wniosków jest przedwczesne, istnieją wątpliwości dotyczące uzyskiwania dużych kalibrów i długoterminowej konserwacji cebuli. Obserwacje te są szczególnie widoczne na uprawach agroekologicznych w porównaniu z uprawami konwencjonalnymi. Niektórzy zobaczą zmniejszenie zbiorów o 40 do 60 procent. Taki rok naprawdę uświadamia nam, że pomimo naszych wysiłków, technologii i know-how Matka Natura wciąż narzuca swoje własne zasady.”

Pierwsza część sezonu naznaczona była pewnymi trudnościami, ale o sukcesie kampanii będzie decydować teraźniejszość. Nadchodzące tygodnie pomogą nam dopracować tę sytuację, ponieważ większość zbiorów dopiero przed nami. 75 procent ilości żółtej i czerwonej cebuli zbiera się od końca sierpnia do początku października. Raport za miesiąc przyniesie bardziej trafną ocenę ilościowych i jakościowych aspektów kampanii marketingowej 2021/2022.

Słowa kluczowe: cebula, produkcja cebuli, warzyw, Francja
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE