Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Globalny rynek kiwi

Złe warunki pogodowe z początku tego roku (okresu wegetacyjnego) nadal utrudniają europejskie obszary produkcyjne, a kiwi nie są pod tym względem wyjątkiem. Hiszpańscy producenci obawiają się, że mogą mieć do 45 procent mniejszą produkcję w porównaniu z ich szczytowymi wielkościami, podczas gdy Włochy przewidują o 60 procent mniej. Za granicą obraz jest bardziej pozytywny, ponieważ Nowa Zelandia spodziewa się kolejnego sezonu bicia rekordów, a Chiny nie mogą się doczekać dobrego sezonu krajowego. W Europie sprzedaż kiwi idzie dobrze, podczas gdy w Ameryce Północnej jest dobry popyt, ale niektórzy spedytorzy obawiają się, że problemy logistyczne mogą spowodować kłopoty w dalszej części sezonu. To problem, który dotknął również rynek chiński.

Holandia: Kiwi to wielki hit tego lata
Ograniczona dostępność innych letnich owoców sprawiła, że ​​tego lata kiwi zachowały swój wcześniejszy dobry popyt. Zwykle zakupy kiwi latem są poniżej średniej, ale tego lata były nawet 47 procent powyżej średniej z ostatnich czterech lat, według danych AMI. Żółty kiwi wzrósł nawet o 60 procent. Nie była to reakcja na niskie ceny, które w rzeczywistości były stosunkowo wysokie. W tym miesiącu w Holandii są nadal dostępne kiwi z Chile i Nowej Zelandii, zanim ustąpią miejsca kiwi francuskim i włoskim.

Belgia: Oczekuje się dobrego sezonu dla kiwi w Belgii
To był dobry rok dla nowozelandzkiego kiwi, według belgijskiego kupca, który pracuje głównie z kiwi Zespri. Cena i jakość były w dobrych proporcjach. Sezon ma trwać około pięciu tygodni, zanim stopniowo przejdą na europejską uprawę. Pod koniec sezonu czasami pojawiają się problemy z przechowywaniem, ale wygląda na to, że kiwi wytrzyma do początku sezonu europejskiego. Wzrost cen w sezonie jest znikomy i wyniósł około dwudziestu centów za okres od maja do teraz. Udział owoców organicznych utrzymuje się od lat na stałym poziomie.

Niemcy: Dobre ceny i jakość kiwi na rynku niemieckim
Według handlowca z Monachium, zielone kiwi z Nowej Zelandii osiągają obecnie na rynku niemieckim 28-30 euro/5 kg. Te kiwi są ponownie importowane z Holandii. Standardowo sprzedają średnio około 40 pudełek tygodniowo. Pomimo lekkiego osłabienia pod koniec sezonu, jakość jest ogólnie oceniana jako bardzo dobra. Sprzedaż nadal jest dobra, ale nieco słabsza niż przed rokiem. Oferują również organiczne kiwi, z których około 5 do 10 pudełek może być sprzedawanych tygodniowo. Na sezon zimowy ponownie spodziewają się owoców kiwi z Hiszpanii.

Włochy: W przypadku włoskich kiwi trwa spadek wielkości produkcji
Ilości włoskiego zielonego kiwi uległy dalszemu zmniejszeniu w 2021 r., podczas gdy w całej Europie ilości wydają się być bardziej stabilne. W miarę zbliżania się sezonu jesiennego nie ma jeszcze oficjalnych danych, ale trendy już się pojawiają. Wiodący przedsiębiorca na północy Włoch twierdzi, że produkcja zielonego kiwi we Włoszech może spaść o 10 procent w porównaniu z 2020 r., który nie był dobrym rokiem. W tym roku obszary produkcyjne Piemontu, Veneto i Friuli odnotowują bardzo poważne straty, głównie z powodu wiosennych przymrozków. Z drugiej strony w Romanii spadek wydaje się być bardziej ograniczony, podczas gdy w Lacjum niepokojący jest spadek produkcji winogron.

Pięć lat temu Włochy osiągnęły rekordową produkcję 600 tys. ton kiwi, podczas gdy w 2021 r. prawdopodobnie tylko 250 tys. ton, co stanowi 60 procent stratę. Ale na pozostałej części półkuli północnej plony wyglądają zupełnie inaczej. Grecja kontynuuje swój sprint, a produkcja wydaje się rosnąć. Innym krajem, który jest zbyt często pomijany, głównie dlatego, że nie ma tam zbyt wielu informacji o produkcji, jest Iran. Ci, którzy tam byli, opowiadają o sporych sadach z rosnącą produkcją.

Jeśli chodzi o kiwi złociste, wydaje się, że we Włoszech rośnie ich ilość z powodu nowych sadów. Plony są stałe, ponieważ wszystkie sady wyposażone są w siatki ochronne i przeciwmrozowe. Mowa o około 80 tysiącach ton.

Hiszpania: Złe warunki pogodowe wpływają na hiszpańską produkcję kiwi, oczekiwana do 45 procent mniejsza ilość
Przymrozki w Galicji i Asturii, obszarach, które stanowią ponad 85 procent hiszpańskiej produkcji kiwi, staną w obliczu zmniejszenia nadchodzących zbiorów kiwi o 45 procent. Niskie temperatury w okresie kwitnienia w Walencji i Katalonii również wpłynęły na wegetację i przełożą się na niewielki spadek produkcji. Hiszpańscy producenci kiwi spodziewają się zbiorów w wysokości około 23 000 ton na sezon 2021/2022. Obecnie produkcja hiszpańskiego kiwi nie zaspokaja popytu krajowego i uzupełniana jest importem głównie z Włoch, Francji i Grecji. Jednak niektóre z tych krajów ucierpiały również wskutek gradobicia, przymrozków i szkodników, co drastycznie zmniejszyło wielkość produkcji. W tym roku spodziewany jest niedobór kiwi w Europie, więc handlowcy spodziewają się łatwiejszej sprzedaży i wzrostu cen hiszpańskiej produkcji, jak miało to miejsce w zeszłym roku.

Grecja: dobry sezon dla greckich kiwi
Wydaje się, że kiwi w Grecji urosły do ​​normalnych rozmiarów, a popyt już rośnie. Eksporterzy są w trakcie omawiania programów ze swoimi partnerami. Jeśli chodzi o rynki, greckie kiwi są eksportowane na dużą skalę, a ich ilość stale rośnie. Owoce trafiają do europejskich supermarketów, ale Azja i Ameryka będą w tym roku ważnymi rynkami zbytu dla greckich kiwi.

RPA: Duże nadzieje na zwiększenie krajowej produkcji kiwi
Lokalne zbiory kiwi rozpoczną się w lutym przyszłego roku. Import kiwi jest nieco wolniejszy niż zwykle, ale sprzedaż jest dość dobra, mówi importer kiwi. W chwili obecnej kiwi są importowane z Nowej Zelandii do października/listopada, kiedy to przenoszą się z importem do Europy do kwietnia; kiwi są importowane przez cały rok.

W miejscowej branży kiwi panuje ruch, która rozwija się całkiem dobrze. Import może się do pewnego stopnia zmniejszyć, gdy w nadchodzących latach wzrosną lokalne wielkości. Dostępność materiału roślinnego jest ograniczeniem, ale szkółki rosną. Obszary, na których można uprawiać kiwi, są ograniczone w Republice Południowej Afryki. Jakość dostaw kiwi, które RPA eksportuje, poprawia się z roku na rok, mówi hodowca, i istnieje dobra krzywa wzrostu w ilościach krajowych.

Rynek kiwi rośnie w RPA ze względu na rosnące spożycie owoców, jednak lokalny przemysł nie ma wielu możliwości przetwarzania, na przykład suszenia lub zamrażania kiwi, ale kiwi trafiają do sektora świeżych krojonych owoców.

Chiny: Niedobory kontenerów wpływają na logistykę kiwi
Pogoda w różnych obszarach produkcyjnych w tym roku jest dobra i zapowiada się dobry rok dla owoców kiwi. Sezon na owoce kiwi oficjalnie rozpoczął się na początku września, oczekuje się, że w tym sezonie będzie dobry wynik.

Wcześnie dojrzewający kiwi Cuixiang w Shaanxi zaczął być zbierany na początku września i jest obecnie rozprowadzany na dużą skalę. Wczesną wiosną panowała zimna pogoda, ale nie miało to wpływu na ogólny plon i jakość, a plon był normalny. Pod względem ceny tanie zielone owoce Cuixiang to około 30-40 juanów/pudełko (z 16-20 owocami), co nie zmieniło się w porównaniu z poprzednimi latami.

Konsumenci zagraniczni są bardzo skoncentrowani na zawartości cukru w ​​owocach kiwi. Zawartość cukru w ​​chińskim Hayward wynosi około 13-14 procent, podczas gdy zawartość cukru w ​​Cuixiang i Xuxiang może sięgać 16-17 procent.

Największym problemem eksporterów w tym sezonie są koszty transportu ze względu na brak kontenerów. Koszt frachtu z portu Qingdao do portu Santiago wynosi zwykle około 10 000 RMB za kontener, ale pod koniec ubiegłego roku wzrósł do około 160 000 RMB za kontener.

Ameryka Północna: Dostawy importowanego kiwi wykazują niewielką nierównowagę
Jeden z amerykańskich spedytorów twierdzi, że w tej chwili duże ilości kiwi przybywają z Nowej Zelandii i Chile. „Prawdopodobnie pojedziemy z Chile przez kolejne cztery do pięciu tygodni, a Nową Zelandią do połowy listopada” – mówi.

Podczas gdy wolumen z Nowej Zelandii wydaje się być stosunkowo kontrolowany i podobny do zeszłego roku w tym czasie, obraz z Chile jest nieco inny. „Z Chile mamy niewielki napływ przesyłek, ponieważ niektóre przesyłki były opóźnione przez logistykę”, mówi. „Wygląda na to, że dwa do trzech tygodni były złożone, a koniec sezonu wydaje się mieć większy wolumen, niż się spodziewaliśmy.”

Jeśli chodzi o kalibry, podczas gdy profil wielkości w Nowej Zelandii jest zgodny z oczekiwaniami, chilijskie owoce są nieco mniejsze, chociaż dostępna jest dobra mieszanka wielkości.

Popyt jest ogólnie dobry. Owoce z Nowej Zelandii radzą sobie bardzo dobrze i mają wyższy popyt w porównaniu do zeszłego roku. Jeśli chodzi o Chile, ponieważ są o wiele większe wolumeny niż oczekiwano, to handel jest wolniejszy. Ogólnie rzecz biorąc, konsumpcja kiwi wzrasta z roku na rok, po części dzięki rozwojowi, takim jak nowe odmiany, jak SunGold, które wchodzą do tej kategorii.

Jakie są ceny tych owoców? Są one nieco wyższe niż w zeszłym roku, ale Chile dostanie korektę. Już teraz dostosowuje się w dół z powodu zwiększonego napływu przesyłek. Nie przewiduje się znaczącej obniżki cen chilijskich owoców, ale zależy to również od tego, jak duża ilość przybędzie tak późno w sezonie.

Patrząc w przyszłość, sezon na domowe kiwi z Kalifornii rozpoczyna się mniej więcej w połowie października, a zbiory wydają się większe niż w poprzednim sezonie. Chociaż owoce z tego stanu również stoją przed wyzwaniami logistycznymi, biorąc pod uwagę, że koszt logistyki jest prawie równy kosztowi logistyki za granicą.

A potem w listopadzie rozpoczną się dostawy kiwi z Włoch i Grecji. „Włochy będą miały problem z dostawami. W maju było trochę przymrozków i stracili około 30 do 40 procent, jeśli nie więcej, plonów. To będzie trudny rok dla importu z Włoch” – mówi spedytor. „Grecja również trochę straciła z powodu warunków pogodowych, ale wydaje się, że jest tak samo, może nieco więcej w zeszłym roku. Wyzwaniem z obu krajów jest logistyka i transport za pośrednictwem przewoźnika oceanicznego. W dzisiejszych czasach jest to bardzo trudny czynnik.”

Oceania: Oczekuje się kolejnego rekordowego sezonu dla nowozelandzkich kiwi
Zespri pozostaje na dobrej drodze do kolejnego rekordowego sezonu kiwi w Nowej Zelandii, z oczekiwanymi zbiorami około 177 milionów tacek, mimo że branża stoi przed poważnymi wyzwaniami, w tym COVID-19, ograniczeniami siły roboczej i zakłóceniami w wysyłce oraz zwiększonymi kosztami. Firma mówi: „Popyt pozostaje silny na całym świecie, zarówno z punktu widzenia ilości, jak i wartości, a wysoki poziom witaminy C w Zespri Kiwi pozostaje ważną różnicą dla naszych owoców. Teraz mamy ponad 70 procent zebranych w tym sezonie Zespri SunGold Kiwi, a ponad 50 procent Zespri Green Kiwifruit, a rynki rozpoczynają teraz silne kampanie marketingowe sprzedaży owoców po lecie."

Australijska produkcja kiwi odbywa się na znacznie mniejszą skalę, z prawie trzykrotnym wzrostem produkcji krajowej dzięki eksportowi; w roku finansowym kończącym się 2020 r., według najnowszych statystyk, wyprodukowano w Australii 8 202 tony, a jednocześnie przywieziono 22 883 tony (16 765 ton z Nowej Zelandii). Jednak produkcja w Australii nieznacznie wzrosła. W 2018 r. w Australii wyprodukowano 9 582 tony, po czym spadło do 7 133 ton w 2019 r., a następnie był 15-procentowy wzrost wolumenu w ostatnim roku. Jednak wartość produkcji australijskich owoców kiwi była najwyższa w ciągu trzech lat w 2020 r. i wyniosła 26,7 mln dolarów. Szczyt sezonu w Australii trwa od marca do lipca, a większość dostaw pochodzi ze stanu Wiktoria.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE