Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Globalny rynek truskawek

W Europie zbiory truskawek posuwają się na północ, Hiszpania zamyka trudny sezon, podczas gdy inne kraje rozpoczynają produkcję. Holandia, Belgia, Niemcy i Anglia stoją w obliczu wolniejszego początku sezonu, w czasie gdy na Szkocję nie mają wpływu chłodniejsze okresy wstrząsające produkcją w innych krajach. Ameryka Północna przedstawia podobny obraz, a realia pogodowe na początku roku doprowadziły do późniejszego startu w Kalifornii. W międzyczasie w RPA plantatorzy przechodzą na uprawę całoroczną, zwiększając podaż, ale obniżając ceny.

Holandia: Uprawa polowa trzy tygodnie później niż zwykle
Według holenderskiego handlarza owocami, rynek truskawek był ostatnio bardzo dobry. „Ze względu na zimną pogodę wolumeny nie dotarły masowo na rynek i częściowo dzięki tym wszystkim wolnym dniom w maju popyt jest bardzo dobry. Uprawy na zewnątrz są trzy tygodnie później niż zwykle, podczas gdy truskawki szklarniowe przekroczyły już szczyt Oznacza to, że nie ma nałożenia się podaży, a ceny pozostają stabilne. Teraz ceny na aukcji wciąż kształtują się na poziomie około 2 euro za funt (około 0,5 kg-przyp. tłum), w tygodniu Dnia Matki cena dojdzie nawet do 5 euro."

Belgia: Sezon belgijski zaczyna się tydzień później
Belgijski sezon truskawkowy rozpoczął się w tym roku tydzień później niż w zeszłym roku. Na początku sezonu produkcja była nieco powolna ze względu na dużą liczbę pochmurnych dni w styczniu. Po rozpoczęciu kwitnienia wegetacja przyśpieszyła. Jakość truskawek jest w tym roku dobra, ponieważ temperatury w ciągu dnia nie są zbyt wysokie, a noce są dość zimne. Popyt na truskawki jest dobry, ale zależy to od pogody. Trochę więcej słońca stymulowałoby konsumpcję.

Niemcy: Późny początek sezonu
Z powodu zimna w kwietniu i pierwszej połowie maja niemiecki sezon truskawkowy zaczął się powoli. Obecnie na rynku są głównie truskawki z uprawy pod osłonami, pierwsze truskawki gruntowe stopniowo pojawiają się na rynku. Pomimo trudnego początku sezonu spodziewane są normalne zbiory, porównywalne z wolumenami z ubiegłego roku. Oprócz produktu krajowego na rynku dostępne są również truskawki holenderskie, belgijskie, hiszpańskie i greckie. Ceny spadają we wszystkich obszarach, nadążając za rosnącą podażą.

Wielka Brytania: Szkocki sezon przed angielskim, problemy pracownicze utrzymują się
Angielski sezon truskawkowy rozpoczął się powoli i nadal przebiega z opóźnieniem ze względu na wciąż chłodniejszą niż przeciętnie pogodę. Zbiory truskawek są opóźnione o około 10 dni, podczas gdy sezon w Szkocji jest bardziej na dobrej drodze, co może spowodować nadmierną podaż w dalszej części sezonu. W tej chwili truskawki szklarniowe się kończą, a rosną wolumeny z upraw w tunelach.

Owoce wyglądają bardzo dobrze, przy niższych temperaturach owoce są dobrej wielkości i dobrej jakości. Popyt jest również dobry ze względu na mniejszą podaż, a importowane owoce hiszpańskie wyglądają na nieco zmęczone. Oczekuje się, że pełne ponowne otwarcie sektora hotelarskiego w tym tygodniu nie wpłynie na sprzedaż detaliczną przy wciąż ograniczonych podróżach zagranicznych. Natomiast wciąż będzie więcej konsumentów jedzących w domu, co zwiększy popyt.

W tym sezonie pojawiło się wiele obaw dotyczących podaży siły roboczej w Wielkiej Brytanii, jeden hodowca powiedział, że ma wystarczającą liczbę pracowników, aby zebrać plon, ale jest to tylko kolejny dodatkowy obszar niepewności dla hodowców. „Może się wydawać, że masz wystarczająco dużo zbieraczy na papierze, ale dopóki się nie pojawią, po prostu nie wiesz. W tym roku wielu pracowników osiągnęło status osiedleńca, więc będzie im stosunkowo łatwo wrócić, ale dodatkowa papierkowa robota może zniechęcić niektórych, kiedy łatwiej będzie jechać do krajów europejskich, ale fakt, że nasz program szczepień przebiega tak dobrze, może zachęcić ludzi do przybycia tutaj ”- mówi producent.

Hiszpania: Popyt spada wraz z końcem sezonu krajowego
Hiszpański sezon truskawkowy dobiega końca. Zaczął się on w tym roku później ze względu na burze śnieżne i mrozy w grudniu i styczniu, które przyniosły bardzo małe plony w pierwszych trzech miesiącach sezonu. W tym okresie deszcze również uszkodziły produkcję, a problemy z jakością zmusiły hodowców do wyrzucenia około 50 procent bieżącego zbioru. Popyt w tym momencie był powyżej podaży, chociaż detaliści nadal obniżali ceny, spoglądając wstecz na te z poprzedniego sezonu pomimo obecnego niedoboru. Pod koniec marca wolumeny zaczęły odzyskiwać normalne poziomy i działo się tak do drugiego tygodnia kwietnia, kiedy to była już nadpodaż.

Chociaż wolumeny potem były zbyt wysokie, a ceny spadły, sektor poradził sobie z tą sytuacją. Od ostatniego tygodnia kwietnia krzywa produkcji zaczęła się spłaszczać, a jednocześnie niskie temperatury w pozostałych krajach europejskich - do których Hiszpania eksportuje większość swojej produkcji - znacznie opóźniły rozpoczęcie rodzimych sezonów. Miało to pozytywne konsekwencje dla hiszpańskich eksporterów, którzy znaleźli dużo miejsca na swoje truskawki w Europie, widząc o wiele wyższy popyt niż zwykle o tej porze roku. Koszty produkcji również były wyższe w tym okresie, ale w większości rekompensowały je dobre ceny. Od zeszłego tygodnia zbiory truskawek w krajach europejskich, do których eksportuje Hiszpania, przyspieszają, więc popyt na hiszpańskie truskawki spada. Temperatury w Huelvie, gdzie uprawia się ponad 90 procent hiszpańskich truskawek, przekraczają 32 stopnie, co przyspiesza produkcję przy niższej jakości.

Włochy: Duże nadzieje związane z sezonem włoskim
Doskonała sytuacja i dobre perspektywy dla truskawek w północnych Włoszech. Przedsiębiorca, który ma ponad 600 000 roślin w produkcji, twierdzi, że 80 procent truskawek w uprawach pod osłonami zostało zebranych w Emilii-Romanii, podczas gdy zbiory na otwartym polu dopiero się rozpoczęły. Jakość jest doskonała. Wolumeny są odpowiednie, ceny są dobre. Zwłaszcza za granicą, gdzie nie ma zbyt wiele hiszpańskich produktów, ceny utrzymują się na wysokim poziomie około 1,50-1,80 euro za 500 gramowy koszyk. Najlepsze do spożycia odmiany to te, które kosztują 1,80-1,90 euro/500 gramów, także dzięki jasnemu kolorowi. Rynek włoski ma nieco niższe ceny w sektorze detalicznym, zwłaszcza w przypadku bardziej kwaśnych odmian.

W Basilicata (południe Włoch-przyp. tłum.) kampania truskawkowa dobiega końca. To był bardzo dobry rok zarówno pod względem produkcji, jak i sprzedaży, przy wciąż wysokim popycie i cenach. W przypadku niektórych odmian, takich jak Sabrosa-Candonga, oczekuje się, że zbiory zakończą się za około dwa tygodnie, podczas gdy w przypadku innych odmian, takich jak Rossetta i Inspire, zbiory mogą trwać co najmniej kolejne 20 dni. Wszystko będzie zależało od rosnących temperatur, które są obecnie wysokie.

Chiny: ceny spadają o 25 procent
W maju krajowa cena truskawek jest o 25 procent niższa w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Obecnie ceny hurtowe spadają. Owoce z prowincji Zhejiang są już na rynku od dłuższego czasu. Cena wynosi około 10 juanów/kg. Owoce z prowincji Yunnan właśnie weszły na rynek z ceną 20 juanów/kg. Większość truskawek w Chinach jest sadzona pod isłonami.

Ameryka Północna: Krajowe dostawy truskawek nadrabiają zaległości
Podobnie jak wiele innych towarów w Kalifornii, truskawki zmagają się z ostatnimi wydarzeniami pogodowymi. „Pogoda odegrała znaczącą rolę w tegorocznym krajowym sezonie truskawkowym” - mówi hodowca z regionu. „Obszary uprawy truskawek w południowej Kalifornii rozpoczęły swój sezon na czas. Jednak doświadczyły kilku zjawisk pogodowych, w tym silnych opadów deszczu, gradu i silnych wiatrów, które spowodowały znaczne utrudnienia w zbiorach.”

W Kalifornii są obecnie dwa regiony, w których uprawiane są truskawki. Santa Maria osiąga szczyt dostaw i przez następne trzy tygodnie będzie nadal dostarczać duże ilości dobrej jakości owoców. Tymczasem plantatorzy w Watsonville/Salinas mają trudności z budowaniem tempa zbiorów ze względu na pogodę. „Zimą rośliny nie miały idealnego czasu na chłód. W połączeniu z wilgocią i chłodniejszymi wiosennymi temperaturami owoc jeszcze nie dojrzał w porównaniu z okresem z poprzednich lat.”

Ogólnie rzecz biorąc, w porównaniu z ostatnimi latami obszar upraw w Watsonville/Salinas jest o około 30 procent do tyłu pod względem wielkości i jest opóźniony o około trzy tygodnie. „Jednak rośliny są zdrowe i pełne kwiatów i zielonych owoców. Zaczynamy dostrzegać początek szczytu i spodziewamy się, że do pierwszego czerwca nadejdzie bardzo duży zbiór owoców, co w końcu nadrobi stracony czas i wolumen”- twierdzi hodowca, który dodaje, że to wtedy dostawy zmienią się w ilości, które przyniosą profity. „Oczekuje się, że ostatni tydzień maja do końca czerwca zapewni ogólny szczyt podaży w kalifornijskim sezonie truskawkowym.”

Dostawy te zaspokajają szczególnie silny popyt w całych Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. „W szczególności obserwujemy, jak gastronomia w południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych - w Teksasie, na Florydzie, w stanie Georgia - powraca na dobre i spodziewamy się, że w ich ślady pójdzie kilka innych stanów.”

Z powodu dotychczasowych niższych niż normalnie dostaw ceny popularnych owoców były historycznie wysokie. Jednak te ceny teraz zaczynają spadać. „Średnia truskawkowa USDA wynosiła 16 USD za pojemnik 8 funtów, a teraz wynosi około 7 USD. To ścieżka spadkowa, na której musimy się znaleźć ze względu na duże ilości, których spodziewamy się w czerwcu. Potrzebujemy odpowiednich cen detalicznych, aby dotrzeć do konsumenta.”

Patrząc w przyszłość, wraz z Dniem Pamięci za rogiem, popularnym świętem związanym z truskawkami, promocyjne dostawy dobrej jakości owoców będą wystarczające.

Republika Południowej Afryki: Sektor truskawkowy w coraz większym stopniu przesuwa się w kierunku produkcji całorocznej
W południowoafrykańskim sektorze truskawkowym, który koncentruje się przede wszystkim na rynku krajowym, następuje ekspansja własnie na rynku rodzimym, ale i w eksporcie na Bliski Wschód. Pojawiają się nowi uczestnicy rynku truskawek i rozwój produkcji wśród istniejących plantatorów, zarówno w Western Cape, jak i w Limpopo, prowincji północno-zachodniej i Gauteng.

W regionie Western Cape coraz więcej plantatorów uprawiają truskawki przez 12 miesięcy w roku, w związku z czym nadal są obecni na rynku, z plantatorami z Gauteng i Limpopo. Chociaż ceny truskawek są wysokie, od 100-120 randów (5,8-6,9 euro) za kilogram, sezon jest wciąż wczesny i wolumeny znacznie wzrosną, a ceny szybko spadną, mówią agenci rynkowi.

Wraz ze wzrostem produkcji lokalnej w tym roku zmniejszył się egipski import. Zeszły rok był wyjątkowy pod względem jakości truskawek i jeśli na północy nie będzie padać, ten rok może być taki sam. W wyniku tej ekspansji plony będą większe.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE

Jakie ceny truskawek?

2021-05-21 12:00
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
Jak wygląda sytuacja na rynku hurtowym truskawek? Czy owoce te znacząco potaniały w ostatnich dniach? czytaj dalej