Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – podaż owoców jagodowych wciąż niższa

Na rynku owoców jagodowych w Hiszpanii nadal wyczuwalny jest wpływ burzy i mrozów odnotowanych na początku roku. Ilości truskawek, malin i borówek są nadal ograniczone, a ceny są przeważnie znacznie wyższe niż średnia z zeszłego roku w tym okresie. Ponadto areał został nieznacznie zmniejszony, a koszty produkcji wzrosły.

„Zwykle w tej chwili dostępnych jest więcej ekologicznych truskawek, ale zimna pogoda na początku stycznia spowodowała, że większość produkcji pojawi się około 3 tygodnie później niż normalnie.”

„Szacuję, że począwszy od 9 tygodnia będziemy obserwować wzrost wolumenów i będzie większa ciągłość dostaw” - mówi Juan María Rodríguez, kierownik Flor de Doñana, firmy w Huelvie specjalizującej się w produkcji ekologicznych owoców jagodowych .

Niedawno rozpoczęła się również kampania borówki ekologicznej, choć w bardzo ograniczonych ilościach. „Hiszpańska produkcja borówki jest opóźniona, a dostawy z Ameryki Południowej są w tym roku mniejsze. W związku z tym w tej chwili popyt jest wyższy niż podaż i oczekuje się, że sytuacja ta będzie trwać jeszcze przez kilka tygodni”- mówi Juan María Rodríguez. Flor de Doñana sprzedaje własną produkcję borówki od stycznia do lipca, dokonując niewielkiego importu poza sezonem, aby móc zapewnić ciągłe usługi niektórym swoim klientom.

Jeśli chodzi o maliny ekologiczne, chociaż popyt i dostępne ilości są dobre, bardziej dotknęła je utrata znacznej części działalności hotelarskiej i restauracyjnej. Poza tym rośnie konkurencja z innych krajów, takich jak Włochy, Maroko czy Portugalia. „Nasza konkurencja pochodzi głównie od eksporterów z Huelvy, chociaż rośnie obecność ekologicznych malin innych źródeł, zwłaszcza z Włoch” - mówi producent.

Według Juana Maríi Rodrígueza, pomimo obecnego kontekstu, rynek produktów ekologicznych rośnie, tak jak co roku. „Wierzę, że rozwój rynku ekologicznych owoców jagodowych, a także innych owoców i warzyw, przyspieszy, jeśli kanały marketingowe będą zróżnicowane, ponieważ konsumenci będą mieli łatwiejszy dostęp do tego typu produktów. Konsumenci owoców ekologicznych wymagają bliskości i wygody z usługami takimi jak dostawa do domu, aby nie być zmuszonym do fizycznego udawania się do wyspecjalizowanych sklepów ”.

Wyższe koszty z powodu pandemii i Brexitu
Od wybuchu pandemii koronawirusa wzrosły koszty produkcji i zbioru owoców jagodowych. Istnieją również większe trudności w znalezieniu wykwalifikowanej siły roboczej. Według menedżera tej firmy z siedzibą w Huelvie „przestrzeganie bezpiecznych odległości między pracownikami wymaga większej liczby zmian, więc wszystko idzie nieco wolniej i jest droższe”.

Firma eksportuje swoje owoce do takich miejsc jak Niemcy, Francja, Holandia, Szwajcaria czy do krajów skandynawskich, a także do Wielkiej Brytanii; bardzo ważnego rynku z dużą konsumpcją tych produktów. Rok 2020 był rokiem wielkiej niepewności z powodu Brexitu, który ostatecznie nie był tak surowy, jak myśleliśmy. Na szczęście nie wpłynęło to na wielkość naszego eksportu do Wielkiej Brytanii, chociaż zwiększony ciężar dokumentacji celnej spowolnił działania i podniósł ich koszt. Niestety, chociaż niektórzy klienci rozumieją i zakładają te dodatkowe koszty, to głównie producenci muszą płacić tę różnicę, co powoduje zawężenie marży zysku.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE