Hiszpania – szacunkowe zbiory cytryn
Trzecie szacunki zbiorów cytryn w Hiszpanii wykonane przez organizcję AILIMPO na sezon 2020/2021 potwierdzają dane opublikowane we wrześniowym raporcie i przewidują całkowitą produkcję 1 290 744 ton, w tym 947 568 ton cytryn Fino i 343 176 ton cytryn Verna.
Kampania cytryn Fino będzie kontynuowana w pierwszych czterech miesiącach 2021 roku, Chociaż nastąpi znaczne ograniczenie podaży owoców o jakości handlowej. „Komercyjna podaż cytryn Fino na świeży rynek będzie mniejsza w drugiej połowie sezonu, co może spowodować pewien stres na rynku”.
Jeśli chodzi o cytryny Verna, prognoza przewiduje zbiory na poziomie 343 tys. ton w 2021 roku; bardzo podobną wielkość jak w kampanii 2020, a handel ma rozpocząć się w maju. Pozwoli to Hiszpanii skonsolidować się latem jako wiodący dostawca cytryny w Europie, oferując jakość, zrównoważony rozwój i doskonałą obsługę. „Hiszpańskie zbiory cytryn Verna powinny zagwarantować dostawy przez całe lato 2021 roku.”
W odniesieniu do przemysłu szacuje się, że ponad 25 procent zbiorów trafi do przetwórstwa; działanie, w którym Hiszpania zajmuje drugie miejsce na świecie, oferując szeroką gamę soków, olejków eterycznych i odwodnionej skórki.
Ponadto certyfikaty GlobalGAP i GRASP są kluczowymi elementami strategii międzybranżowej mającej na celu wyróżnienie hiszpańskich cytryn i promowanie ich zrównoważonej produkcji zgodnie ze standardami ekonomicznymi, środowiskowymi i społecznymi.
Następna aktualizacja Ailimpo przedstawi ostateczny bilans kampanii 2020/2021 i pierwszą prognozę kampanii 2021/2022 30 września 2021 roku.