Hiszpania – pogoda niekorzystna dla warzyw liściastych i kapustnych
Nagłe spadki temperatury w południowo-wschodniej Hiszpanii mogą jeszcze bardziej zmniejszyć i tak już niewielką podaż warzyw liściastych, brokułów i kalafiorów w Europie. Ilości tych produktów są niższe niż zwykle ze względu na wpływ pogody w Hiszpanii i we Włoszech. Przechodzenie burz, deszczy, mrozów i znacznych wahań temperatur spowodowało, że ilości są ograniczone, a jakość została obniżona. Okres trwałości produktów jest również krótszy, zwłaszcza sałaty i kapusty.
W południowo-wschodniej Hiszpanii, zwłaszcza w regionie Murcja, który zapewnia większość podaży warzyw liściastych w Europie w miesiącach jesiennych, zimowych i wiosennych, ostatnie deszcze spowolniły zbiory, chociaż chłód będzie miał bardziej decydujący wpływ na nadchodzące dni.
Sezon jest już na dość zaawansowanym etapie na tym obszarze produkcji, ponieważ po burzach następowały okresy z wyższymi temperaturami niż zwykle zimą (z maksymalnymi temperaturami średnio między 20 a 22°C). Źródła z sektora ostrzegają, że jeśli obecne minimalne temperatury utrzymają się na tak niskim poziomie przez co najmniej tydzień, wystąpią znaczne luki produkcyjne przed pojawieniem się lokalnych upraw w Europie Środkowej i Północnej.