Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Holandia – ożywienie na rynku kapusty

W Holandii sprzedaż kapusty była trudna od miesięcy. Jednak te poprawiły się drastycznie w zeszłym miesiącu. „Miesiąc wcześniej sytuacja była nadal ponura. Teraz wygląda znacznie jaśniej” - mówi prezes Gert-Jan Kroon. Jest prezesem stowarzyszenia hodowców RoDeKo. Należy do niego około 80 procent holenderskich hodowców kapusty.

Zimna wiosna jest ważnym powodem tego ożywienia. Towarzyszył jej mróz, zwłaszcza w Europie Wschodniej. „Te kraje wyznaczają tempo, a reszta kontynentu podąża za nimi. Jest popyt zarówno na kapustę czerwoną, jak i białą. Cena kapusty białej wielkości 9/10 wynosi obecnie około 0,30 euro. Kapusta czerwona tego gatunku sprzedaje się po około 0,40 euro."

Zapasy kapusty holenderskiej nie są dużo niższe niż w zeszłym roku. „Ale z europejskiego punktu widzenia to i tak nie jest tak dużo. Jeśli pojawi się luka gdzieś w Europie, holenderskie zapasy szybko znikną. Środki dotyczące COVID-19 w Europie są łagodzone. Mam nadzieję, że wpłynie to pozytywnie na sprzedaż. Targowiska i restauracje zostały zamknięte. To znacząco wpłynęło na sprzedaż kapusty w ostatnich miesiącach. A pandemia wciąż się nie skończyła.”

RoDeKo ma około 120 członków. „Z biegiem lat liczba ta spadła. Ale areał pozostaje mniej więcej taki sam. Szkółki twierdzą, że na następny sezon zamówiono mniej roślin. Dlatego nasze stowarzyszenie spodziewa się zmniejszenia areału w nadchodzącym sezonie” - mówi Gert-Jan. Platforma kapuściana stowarzyszenia jest dość aktywna. Obejmuje też testowanie odmian pod kątem najnowszych osiągnięć.

„Obecna nieprzewidywalna pogoda sprawia, że ​​brakuje odpowiednich dni do sadzenia. W związku z tym zapasy roślin czekają. Jako firma zajmująca się uprawą, musimy również radzić sobie z ciągle rosnącymi kosztami pracy. Rośnie również koszt surowców, takich jak tektura i folia plastikowa. A ich dostawy zajmują więcej czasu ”.

Według Gerta-Jana rynek kapusty ekologicznej pozostaje rynkiem niszowym. „Nasza firma uprawia ekologiczną kapustę stożkową, a ten rynek wykazuje normalny wzrost. Nie można w ten sposób uzyskać kilogramów w uprawie ekologicznej. Dzięki temu podaż i popyt są zrównoważone” - podsumowuje.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE