Jabłka Golden Delicious zdrożały, ale wciąż za mało
Ceny jabłek odmiany Golden Delicious skupowanych w Polsce na świeży rynek wzrosły w ostatnich dwóch tygodniach, ale średnio był to wzrost zaledwie o około 6 procent. Obecnie ceny w skupach za kaliber 7+ Goldena to najczęściej 1,50-1,80 zł/kg. Zdaniem sadowników to wciąż za mało – zarówno zestawiając tę cenę z kosztami produkcji i przechowywania, ale też z bieżącym popytem.
w
Zainteresowanie odmianą Golden bowiem się znacznie poprawiło w ciągu ostatniego miesiąca. Golden był bardzo poszukiwany i najpewniej zainteresowanie nim wróci po Wielkanocy na wysoki poziom. Ten popyt powinien zdecydowanie silniej wpłynąć na ceny, ale na razie nie wpłynał.
Jest jeszcze jeden czynnik, który pokazuje, że ceny jabłek deserowych Golden Delicious są niedoszacowane. Wynika to z danych WAPA o stanie zapasów. Według ostatniego raportu 1 marca w polskich magazynach było tych jabłek 140 tys. ton, a zejście – zarówno w lutym, jak i w styczniu, było na poziomie 30 tys. ton. Skoro w marcu popyt na Goldena wzrósł, to na początku kwietnia tych jabłek byłoby około 100 tys. ton.
Do tego trzeba pamiętać że zapasy jabłek raportowane przez WAPA, to nie tylko owoce w jakości deserowej. A i nie należy zapominać iż dane te nie są ścisłe, tylko szacunkowe. Przy czym większe jest prawdopodobieństwo tego, że są one zawyżone, niż tego, że je zaniżono.
Wydaje się więc logicznym wnioskiem to, iż przy wysokim popycie, zapasach tej odmiany niższych rok do roku o 16 do 20 procent (przy średnim spadku zapasów wszystkich odmian ogółem o około 14 procent), ceny dobrej jakości Goldena powinny zyskiwać więcej i bardziej dynamicznie. Tym bardziej, że wedle tych samych danych WAPA, spadek zapasów Goldena w krajach europejskich objętych tym raportem to aż 23 procent rok do roku.