Jakie kształtują się ceny kapusty włoskiej?
Hurtowe ceny kapust w bieżącym sezonie pozostają generalnie na poziomach wyższych niż w analogicznych okresach zeszłego roku. Średnia cena kapusty białej jest obecnie w dużym hurcie wyższa aż o 80 procent w relacji rok do roku. W przypadku kapusty pekińskiej to +20 procent. Najsłabiej takie porównanie wypada dla kapusty czerwonej, gdzie wzrost w relacji rok do roku wynosi +17 procent.
A jak to wygląda na hurtowym rynku kapusty włoskiej? Ceny kapusty włoskiej w dużym hurcie wykazywały się od czerwca dużą zmiennością. Podobnie zresztą jak rok temu, a w przeciwieństwie do sezonu 2020/2021, gdy w końcówce sierpnia i przez cały wrzesień oraz październik pozostawały stabilne na średnim poziomie 1,40 zł/kg.
Jednak podobieństwo między sezonem bieżącym i poprzednim (2021/2022) ogranicza się tylko do faktu, iż ceny kapusty włoskiej były znacznie bardziej labilne niż wcześniej. O ile bowiem w zeszłym sezonie między czerwcem i wrześniem 2022 roku dominowały spadki (z 2,60 zł/kg 22.06 na 1,00 zł/kg 22.09) to w roku bieżącym tendencja była zróżnicowana.
Od 9 czerwca bieżącego roku zaczął się co prawda spadek cen kapusty włoskiej, ale trwał on tylko do początku lipca i średnia zmalała wówczas z 3,20 zł/kg do 1,65 zł/kg. Potem ceny znów zaczęły r0osnąć, a więc mieliśmy trend analogiczny jak na rynku kapusty białej czy czerwonej. Ten zwyżkowy trend dla cen kapusty włoskiej w dużym hurcie trwa w zasadzie do dziś. Obecnie ceny tej kapusty znajdują się najczęściej w przedziale 2,00-2,60 zł/kg, co oznacza, iż od początku lipca średnia cena wzrosła o 39 procent, a zwyżka w relacji rok do roku to aż 130 procent.
Powody tego, że ceny kapusty włoskiej rosną w okresie zbiorów, gdy w zasadzie podaż powinna gwałtownie rosnąć i wywierać presję na zniżkę cen, są takie same, jak w przypadku innych kapust. To przede wszystkim konsekwencja słabych zbiorów. Zbiory zaś są niskie z powodu wyjątkowo niekorzystnego pod względem warunków agrometeorologicznych przebiegu sezonu wegetacyjnego. Wszystko też wskazuje na to, ze kapusty włoskiej na polskim rynku będzie w kolejnych miesiącach mało, a późną wiosną w ogóle może ona zniknąć z półek sklepów.