Krajowa papryka w pełnym asortymencie kolorów
Jak co roku, to właśnie lipiec jest miesiącem, w którym na dobre zaczyna się sezon krajowej papryki świeżej. To w lipcu na rynek trafiają pierwsze partie papryki czerwonej i żółtej z krajowych upraw. „paprykowe „zagłębia” są zlokalizowane na południu Mazowsza i w Małopolsce.
To wciąż bardzo wczesny etap sezonu paprykowego, zwłaszcza że w tym roku startował on z poślizgiem z powodu pogody (choć tu trzeba zauważyć, że opóźnienie było mniejsze niż w zeszłym roku). Dlatego podaż polskiej papryki jest jeszcze dość ograniczona, chociaż, jeśli chodzi o paprykę zieloną, to dynamicznie ona rosła w ostatnich dniach.
W lipcu ceny papryki zielonej w handlu hurtowym spadły o około 30 procent i teraz są one na poziomie 3,00-4,00 zł/kg. To znacznie mniej niż w analogicznym okresie zeszłego roku, gdy średnia cena wynosiła 5,50 zł/kg (-36 procent rok do roku), ale jak to wskazano powyżej, zeszły sezon był mocno opóźniony w stosunku do normy. Obecna cena średnia papryki zielonej 3,50 zł/kg jest na tym samym poziomie co 2 lata temu.
W przypadku papryki czerwonej pierwsze notowania cen hurtowych (mały hurt, lokalne giełdy) to poziom 10,00-12,00 zł/kg. Byłoby to więc minimalnie mniej niż w analogicznym okresie zeszłego roku (wtedy średnia cena wynosiła 12,00 zł/kg. Ale z drugiej strony na samym początku lipca 2020 roku, gdy sezon zaczął się w bardziej typowym terminie, średnia cena czerwonej papryki wynosiła tylko 7,00 zł/kg, a w okolicach 5 lipca było to już 5,50 zł/kg.
Na koniec dodajmy, że ceny papryki żółtej w hurcie to na starcie sezonu 8,00-9,00 zł/kg. Ceny papryki białej, oferowanej już od pewnego czasu przez mazowieckich producentów są zaś na poziomie 4,00-5,00 zł/kg.