Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Mniejsze spożycie włoskich winogron

Wydaje się, że popyt na winogrona spadł już w tygodniu poprzedzającym połowę sierpnia. Obniżka dotyczy zarówno winogron pestkowych, jak i bezpestkowych. Konsumpcja uległa stagnacji nie tylko na włoskim rynku krajowym, ale przede wszystkim u różnych odbiorców europejskich. Krajem o największym spadku są Niemcy, za nimi plasują się Wielka Brytania, Belgia i Holandia. Zamówienia na tych rynkach spadły o 15-20 procent, podczas gdy włoska produkcja wzrosła o 30 procent od początku sierpnia” – wyjaśnił przedsiębiorca Donato Fanelli.

 

Jest to fizjologiczny spadek, typowy i oczekiwany każdego roku, który jednak nigdy nie miał miejsca w przypadku odmian bezpestkowych, tak zazwyczaj poszukiwanych i cenionych przez nabywców i konsumentów. Dostawy zwykle mają tendencję do zmniejszania się o tej porze roku, ponieważ sierpień jest typowym okresem wakacyjnym, a to powoduje wąskie gardło w sprzedaży niektórych produktów owocowych i warzywnych, m. in. takich jak winogrona. Mamy również do czynienia z bardzo agresywną konkurencją ze strony Hiszpanii, która ma w tym roku więcej hektarów winogron bez pestek.

 

Obecna sytuacja handlowa powinna skłonić nas do ponownego rozważenia przyszłego rozwoju winogron bez pestek”, podsumowuje Fanelli. Odmiany te w rzeczywistości wydają się być oferowane i traktowane jak tradycyjne winogrona, z podejściem opartym wyłącznie na cenie. Jaki jest zatem sens inwestowania czasu i zasobów w innowacje odmianowe i procesowe, jeśli rentowne wyniki są wtedy identyczne z wynikami tradycyjnych odmian?” – podsumował Fanelli.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE