Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Mołdawia – problemy z jakością śliwek

Eksperci Federacji Producentów Rolnych Mołdawii FARM zwracają uwagę, że w wyniku opadów i zmian temperatury w drugiej połowie lata w wielu sadach śliwkowych obserwuje się pękanie owoców. Z tego powodu znaczna część mołdawskich zbiorów śliwek jest kierowana do przetwórstwa – do produkcji makaronów, napojów alkoholowych i suszonych owoców.

 

Sprzyja temu również wysoki popyt i ceny za surowiec do przetwórstwa. Wcześniej EastFruit informował, że ceny skupu śliwki technicznej wczesnej odmiany Kabardinskaja do produkcji makaronu w sierpniu wahały się w granicach 2,8-3,4 lejów/kg (0,16-0,19 USD/kg; 0,60-0,73 zł/kg). W drugiej połowie ubiegłego miesiąca, według sadowników, owoce odmiany Cacakskaja cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród producentów suszonych owoców, oferowali około 4 lejów/kg (0,23 USD/kg; 0,86 zł/kg) za ten surowiec. We wrześniu utrzymuje się również stosunkowo wysoki poziom cen śliwki przemysłowej odmiany Stanley, najbardziej rozpowszechnionej w Mołdawii.

 

Możliwość dość opłacalnej sprzedaży śliwki niskiej jakości do przetwórstwa przyczynia się do utrzymania cen śliwki deserowej średniej jakości na stosunkowo wysokim poziomie. Tak więc na przełomie sierpnia i września br. średnia cena hurtowa śliwek utrzymywała się w granicach 7-8 lejów/kg (0,39-0,45 USD/kg; 1,51-1,73 zł/kg). Jednocześnie sytuacja nie jest stabilna, ceny wahały się tygodniowo w granicach plus-minus 1-2 lejów/kg – w zależności od intensywności zakupów handlowców-eksporterów i panującej (w całym wolumenie oferowanego towaru) jakości produktu. Niemniej jednak w określonym okresie tego roku ceny hurtowe śliwek były o 0,01-0,02 USD/kg wyższe niż w tym samym momencie w 2020 roku.

 

Krótkoterminowa perspektywa specjalistów FARM jest generalnie korzystna. Widzą wzrost eksportu – zarówno do UE, jak i WNP – w miarę postępu zbiorów śliwki Stanley. Niewykluczone też, że wzrosną ceny wysokiej jakości śliwek w dostawach na rynki europejskie.

 

Jednocześnie eksperci zwracają uwagę, że ze względu na późne dojrzewanie śliwek „odmian jesiennych” większość produktów będzie sprzedawana na rynku świeżym lub wysyłana do przetwórstwa bezpośrednio z sadów, z pominięciem chłodni. Oczywiście brak kosztów magazynowania przyczyni się do obniżenia kosztów produkcji, rolnikom będzie się opłacało sprzedawać, nawet jeśli ceny skupu w pewnym momencie "odstają od pożądanej dynamiki wzrostu".

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE