Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Nadchodzą warzywa z Almerii

Pomidory, papryka, ogórki, cukinia i bakłażany są głównymi warzywami obszaru uprawy w Almerii w Hiszpanii. We wschodniej części regionu, oprócz tradycyjnej uprawy pomidorów, producenci stawiają głównie na uprawy specjalnych odmian tych warzyw ze względu na możliwości plonowania. Tutaj zwiększona zawartość soli w wodzie ma szczególnie korzystny wpływ na uprawę tych specjalnych odmian. Sezon konwencjonalny trwa 6 miesięcy i rozpoczyna się w październiku, natomiast sezon odmian specjalnych trwa do lipca włącznie. Ogólnie oczekuje się, że produkcja spadnie o 10 procent, przy czym w przyszłości przewiduje się większy nacisk na pomidory specjalne i pomidory Roma. W ostatnich latach odnotowano silny wzrost popytu.

Główny obszar produkcji papryki i ogórka znajduje się w zachodniej Almerii, granicząc zarówno z regionem górskim, jak i wybrzeżem kraju. W głównym sezonie od września do grudnia w górach występują większe różnice temperatur między dniem a nocą. Z tego powodu optymalna grubość ścianek papryki jest tu osiągana wcześniej, dzięki czemu paprykę w wysokogórskich regionach Verja i Dalias można zbierać wcześniej. Bardziej na południe, duże ilości papryki zbiera się w bezpośrednim sąsiedztwie morza wokół Roquetas, El Ejido i Adra w miesiącach od listopada do marca/kwietnia. Tam w ostatnich latach na znaczeniu zyskały specjalne papryki, takie jak Palermo i Sweet Bite (odmiany o słodkim smaku). Dzięki temu pozytywnemu rozwojowi uprawia się tam obecnie o 5 procent więcej hektarów.

Ponieważ ogórki wczesnosezonowe mają mniejsze ryzyko wirusów, hodowcy koncentrują się bardziej na zbiorach we wrześniu-grudniu, a mniej na późniejszym okresie styczeń-luty. Ogólnie rzecz biorąc, nie oczekuje się tutaj żadnych zmian produkcyjnych. Z kolei cukinia, która jest w sezonie od połowy września do maja, wskazuje na niewielki spadek produkcji. Ceny cukinii gwałtownie rosły w parze z popytem w ciągu ostatnich 10 lat, aż podaż i popyt w końcu straciły równowagę i ceny spadły. W przeciwieństwie do tego, produkcja bakłażana wydaje się w tym sezonie (od połowy września do maja) wzrosnąć o 5 procent. Podaż i popyt są tu zrównoważone.

Ogólnie perspektywa sezonowa jest w dużym stopniu związana z sytuacją klimatyczną. W ostatnich latach można zaobserwować więcej zmian, z których część ma negatywny wpływ na obszary produkcyjne. Wzrost średniej temperatury, duże susze i ulewne deszcze wyraźniej niż kiedykolwiek pokazują, jak ważne jest, aby w przyszłości jeszcze bardziej zwracać uwagę na klimat.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE