Pierwsza krajowa fasolka szparagowa
W tym roku pogoda była i jest niezbyt wiosenna, co opóźnia wegetację warzyw, również tych pod osłonami. Ale pierwsze niewielkie partie fasolki szparagowej z krajowych upraw szklarniowych wreszcie pojawiły się na giełdzie hurtowej w Kaliszu. Piszemy „wreszcie”, bo producenci starają się o to, żeby wcześnie wejść na rynek z pierwszymi, małymi partiami towaru, które można oferować po wysokich cenach.
W tym roku to się niezbyt udało, właśnie z powodu pogody. Pierwsze partie fasolki szparagowej trafiły do małego hurtu nawet później niż rok temu, gdy sezon także startował z poślizgiem. Wówczas notowania fasolki w Kaliszu startowały 12 kwietnia, teraz był to 17 kwietnia. Dla porównania - w roku 2021 start handlu fasolką na kaliskiej giełdzie miał miejsce już 2 kwietnia.
Oczywiście to jeszcze bardzo wstępna faza sezonu, więc ilości są naprawdę wręcz „aptekarskie”, a to wyraźnie przekłada się na ceny. Zresztą nie tylko fakt opóźnienia początku kampanii handlowej. Kwestie związane ze wzrostem kosztów, z inflacją też miały tu swój udział, tak jak i fakt, iż na taką wczesną produkcję fasolki zdecydowało się nieco mniej producentów.
Pierwsze tegoroczne notowania cen krajowej fasolki szparagowej w małym hurcie to 40,00-50,00 zł/kg. To więcej o 12,5 procent niż na starcie zeszłorocznego sezonu. Tak samo, jak w porównaniu do cen z początku kampanii 2021 roku. Oczywiście ceny fasolki będą spadały. Mają one to do siebie, że od startu sezonu handlowego wchodzą w długookresowy trend zniżkowy, który trwa do szczytu podażowego w lipcu.
Ale kształt krzywej cenowej i to jaka będzie dynamika tej długookresowej tendencji zniżkowej zależy w ogromnym stopniu od pogody. Przy kapryśnej wiośnie czy zimnym lecie spadek cen będzie wolniejszy i często przerywany korektami w górę. Na przykład dwa lata temu ceny powyżej 30 zł/kg utrzymywały się aż do końca maja, zaś gdy rok temu koniec maja przyniósł cenę średnią 21 zł/kg. Jak widać różnice między sezonami potrafią być, w przypadku fasolki szparagowej, bardzo duże.