Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Produkcja mrożonek i soków 2021 r. (po I kw.)

Analizujemy dane GUS dla okresu styczeń-marzec roku 20201 w produkcji mrożonych warzyw i owoców oraz soków warzywnych i owocowych a także marynat warzywnych. W tym okresie widać, w porównaniu z danymi z analogicznego okresu poprzedniego roku, spadek w sektorze produkcji soków, mrożonych warzyw oraz marynat warzywnych. Tylko w kategorii owoców mrożonych GUS odnotował wzrost produkcji rok do roku.

W pierwszych trzech miesiącach 2021 roku w Polsce wyprodukowano 100 tys. ton warzyw mrożonych i było to 96,3 procent produkcji z tego samego okresu roku 2020. Czyli spadek rok do roku wyniósł 3,7 procent.

Jeśli chodzi o produkcję mrożonych owoców (włączając orzechy), to wedle danych GUS wyniosła ona w pierwszym kwartale 2021 roku 38,5 tys. ton, co stanowiło 103,5 procent poziomu produkcji w tej kategorii w analogicznym okresie roku 2020. Jak widać więc w relacji rok do roku mamy w tej kategorii wzrost o 3,5 procent.

Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, to w okresie styczeń-marzec 2021 roku wyprodukowano ich 1 973 tys. hektolitrów i było to 93,9 procent wolumenu z tego samego okresu zeszłego roku. W tej kategorii mamy zatem spadek rok do roku o 6,1 procent.

Zestawienie GUS obejmuje jeszcze produkcję marynat warzywnych, których w omawianym okresie 2021 roku wyprodukowano 8 582 tony i było to zaledwie 88 procent poziomu produkcji z analogicznego okresu roku 2020. W tej kategorii spadek rok do roku wyniósł zatem 12,0 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE