Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Światowy rynek papryki

Złe warunki pogodowe na całym świecie wpływają na podaż papryki na wielu rynkach. W Ameryce Północnej plantatorom przeszkadzała zła pogoda w okresie produkcji i zbiorów, a także brak palet do transportu. Tymczasem w Europie zimny początek wiosny początkowo spowolnił produkcję, powodując wzrost cen na początku sezonu, ale okres zimna ograniczył również konsumpcję w wielu krajach, powodując obecnie spadek cen.

Holandia: napływające zamówienia z różnych krajów
„Pierwsze papryki zebrano w 9 tygodniu tego roku. Do 18 tygodnia ceny były wysokie, ale bardzo zmienne. W efekcie obroty różnią się w zależności od plantatora. Ceny zielonej, żółtej i pomarańczowej papryki są niższe niż w 2020 roku, cena czerwonej papryki jest o ponad 15 procent wyższa do 18. tygodnia. Do 17. tygodnia ceny były bardziej typowe dla tej fazy sezonu. Ze względu na wielkość podaży w 18. tygodniu ceny są obecnie pod presją. Historycznie, jak na tę porę roku, rynek papryki nie był tak zły, a już na pewno nie w tygodniu Zielonych Świąt. Tradycyjnie był to dobry tydzień handlowy, według przedstawiciela holenderskiej spółdzielni hodowców. „Rynek nie radzi sobie z obecnymi wysokimi poziomami produkcji. Popyt konsumencki jest po prostu zbyt niski, a jednym z winowajców jest chłodna europejska pogoda. Napływają zamówienia z różnych krajów, co jest nienaturalną sytuacją. W tej chwili pożądana byłaby poprawa pogody i nieco niższa produkcja, w przeciwnym razie może minąć trochę czasu, zanim wrócimy do akceptowalnego poziomu cen.”

Hiszpania: Niskie ceny z powodu złej pogody
Kampania papryki z Almerii dobiegła końca i Murcja jest teraz w pełnym rozkwicie. Zaledwie miesiąc temu podaż nie była wystarczająca dla popytu, ponieważ Almería skończyła wcześniej niż zwykle, a Murcja, a także Holandia, zaczęły późno z powodu zimnego i deszczowego końca zimy i początku wiosny. To pozostawiło pusty rynek, a ceny gwałtownie rosły. Jednak obecnie sytuacja jest zupełnie inna. Ceny papryki z Murcji utrzymują się na niskim poziomie przez kilka tygodni ze względu na bardzo słaby popyt. Zdaniem eksportera może to wynikać ze złej pogody w większości krajów Europy Środkowej i Północnej, która wpływa na konsumpcję, ponieważ należy zauważyć, że w tym roku plony są mniejsze. Holenderska podaż jest również wyższa w tym roku, a hiszpańscy eksporterzy uważają, że może to wynikać z tego, że Holandia wysyła mniej papryki na rynki Ameryki Północnej. Wielu hodowców w Murcji przechodzi z tradycyjnej papryki na ekologiczną, co w tym roku staje się dość zauważalne.

Włochy: Ceny są zróżnicowane, ponieważ kumulują się zbierane ilości
„W przypadku papryki w tym roku możemy powiedzieć, że poszło całkiem nieźle” - powiedział sycylijski producent. „Jednakże, mimo że ceny były notowane znacznie powyżej 2,00 euro/kg przez kilka tygodni, rzeczywista średnia wynosi około 0,85 euro/kg przez cały sezon 2020/2021. Większość naszej produkcji, zwłaszcza ta lepszej jakości, została zebrana; teraz pozostała część zbiorów kończy się w czerwcu, z naszą standardową papryką.” Cena w dniu 24 maja 2021 roku wynosiła około 0,80 euro/kg za czerwoną paprykę, trochę niższą za żółtą (0,64 euro), a jeszcze niższą za zieloną, która wynosi nieco ponad 0,30 euro/kg.

Według hurtownika z północnych Włoch, który ma również bliskie relacje z zagranicą, „niemieccy detaliści prowadzą promocje na holenderską paprykę, co z kolei wpływa na ceny na poziomie europejskim. Od kilku dni przedział cenowy waha się między 1,20 i 1,70 euro/kg, w wyniku czego ceny produktów sycylijskich i hiszpańskich również się dostosowują. Według hurtownika bardzo często sprzedawcy detaliczni preferują produkt holenderski, ponieważ jest bardziej regularny, jednolity i jednorodny, podczas gdy małe sklepy koncentrują się bardziej na włoskim.

Hurtownik z centralnych Włoch, który pracuje tylko z włoską papryką, powiedział, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy cena wynosiła aż 4 euro/kg, co było zbyt drogo. W rzeczywistości w niektóre dni w ogóle nie sprzedawał papryki, ponieważ ceny były zbyt wysokie. Teraz produkt wraca do bardziej normalnych wartości, a papryka sycylijska ma ceny hurtowe 1,90 euro/kg, dla towaru w opakowaniach 1 kg. Sprzedaje tylko żółtą i czerwoną paprykę. Generalnie pracuje z Sycylią przez 8-9 miesięcy w ciągu roku, a resztę czasu z producentami z okolic Werony.

Polska: Wysokie oczekiwania na nadchodzący sezon papryki
Sezon na paprykę rozpocznie się w drugiej połowie czerwca. Według wielu producentów w tym roku powinny być dostępne dość duże ilości. Popyt na lokalnym rynku jest od kilku tygodni wysoki i oczekuje się, że również za granicą będzie on satysfakcjonujący.

Chiny: powolna sprzedaż wywiera presję na ceny
W sezonie 2020 obszar sadzenia papryki w Chinach osiągnął 814 000 hektarów, co oznacza wzrost o 1,9 procent rok do roku, a produkcja wyniosła 19,6 miliona ton, co oznacza wzrost o 3,1 procent rok do roku.

Jeśli chodzi o import i eksport, import papryki do Chin w 2020 roku wyniósł 49 800 ton, a wolumen eksportu 112 400 ton. Jeśli chodzi o rynek, w miarę jak pogoda się stopniowo poprawiała, papryka weszła w tradycyjnie niski okres sezonu konsumpcyjnego. Sprzedaż indyjskiej papryki nadal jest słaba. Krajowy rynek ma ograniczoną podaż, co zwiększyło presję podażową, a cena też jest pod presją.

Na wielu rynkach hurtowych jest niewielu pytających sprzedawców, a ogólna sprzedaż spada. Obecnie cena papryczek wiśniowych wynosi 8,80-9,20 juana/pół kilograma, cena Tianxing to 16,50-16,60 juanów/pół kilograma, cena papryki ciętej to 7,70-8,50 juana/pół kilograma, a cena Red Sun to 9,00-9,40 juana/pół kilograma.

Ameryka Północna: Papryka boryka się z wieloma wyzwaniami w zakresie produkcji i dostaw
Wyzwania pogodowe, ograniczona dostępność palet i wysokie stawki frachtowe łącznie sprawiły, że ceny na rynku papryki są wyższe niż normalny. Na Zachodzie produkcja odbywa się obecnie poza Coachella w Kalifornii. „Widzimy tutaj zdrowy zapas czerwonej papryki. Nasza zielona papryka będzie miała tu jeszcze kilka tygodni, a za dwa do trzech tygodni przejdziemy na Bakersfield ”- mówi lokalny hodowca.

Ale ogólna produkcja w Coachella spadła. Trudności w uprawie sprawiły silne wiatry na początku sezonu, które początkowo prowadziły do ​​spowolnienia zbiorów, a także do wysokich temperatur. (Istnieją również doniesienia o hodowcach z Kalifornii, którzy stracili paprykę z powodu spadku kwitnienia i upałów). Konkurencją z produktem Coachella jest również meksykański produkt pochodzący z Nogales w stanie Arizona.

Na wschodzie Floryda również miała ograniczoną produkcję ze względu na warunki pogodowe i mniejszy areał - stan nadal traci areał rolniczy na rzecz zabudowy mieszkaniowej. A Georgia, gdzie obecnie trwa sezon produkcyjny, miała również problemy z warunkamii pogodowymi, z którymi musiała się borykać, w tym ekstremalnie ulewnymi deszczami, wiatrami i szkodami spowodowanymi gradem na początku uprawy. „To spowodowało utratę niektórych wczesnych nasadzeń” - mówi hodowca z Florydy. Nieco dalej Płudniowa i Północna Karolina również mają ograniczoną produkcję, ponieważ jest na wczesnym początku sezonu.

W międzyczasie ogólny popyt i ceny papryki są wysokie, jednak istnieją wyzwania związane z papryką. „Wielu kalifornijskich rolników zajmujących się uprawami rzędowymi przekierowało zaopatrzenie w wodę do upraw wysokoprodukcyjnych, takich jak migdały i rośliny liściaste” - kontynuuje hodowca. „Jest więc gorsze zaopatrzenie w wodę do uprawy suchych warzyw.”

Wysokie stawki frachtowe również nadal są istotnym czynnikiem, szczególnie dla plantatorów z zachodniego wybrzeża. „Papryka w transporcie morskim musi konkurować z wiśniami, brzoskwiniami, winogronami i śliwkami, które są drogim ładunkiem”. Poza tym, od wybrzeża do wybrzeża, brak palet spowodowany ogólnym niedoborem drewna również nadal dotyka hodowców i spedytorów.

Republika Południowej Afryki: Zróżnicowane ceny papryki
Papryki zielonej jest bardzo dużo, a jej cena jest pod presją rynku, ale od poniedziałku papryki czerwonej brakuje i cena wzrosła. Jak twierdzi hodowca, cena żółtej papryki jest rozsądna. Hodowcy papryki na północy kraju rozpoczynają pełną produkcję w okresie zimowym, kiedy ceny ogólnie rosną.

 Średnia cena na rynku wynosi 7,66 randów (0,45 euro) za kilogram. Ceny nie były zbyt dobre w maju, twierdzi hodowca papryki z Limpopo, był problem z dużymi ich wahaniami.

Australia: Eksport się zwiększa, ponieważ papryka rośnie przez cały rok
Większość papryki jest obecnie uprawiana na wolnym powietrzu w Queensland, ale coraz częściej papryka jest uprawiana przez cały rok w zaawansowanych technologicznie szklarniach w południowych stanach w celu zaopatrzenia przez cały rok. Według najnowszych danych za rok kończący się w czerwcu 2020 roku w Australii wyprodukowano 71 718 ton papryki o wartości 212 mln USD, z czego 6 procent trafiło do przetwórstwa. Ilość spadła o 7 procent, ale wartość wzrosła o 24 procent. Eksport również odnotował znaczny wzrost, o 44 procent do 506 ton i 74 procent wzrostu wartości w porównaniu z rokiem poprzednim do 2,2 miliona dolarów. Nastąpił również niewielki wzrost importu; o trzy procent do 695 ton. Na poziomie konsumenckim 61 procent australijskich gospodarstw domowych kupiło paprykę.

Według danych produkcja chili spadła nieznacznie w sezonie 2019/2020. Wyprodukowano 2092 tony (spadek o 7 procent) i wyceniono na 8,5 mln dolara (spadek o cztery procent), z czego 23 procent trafiło do przetwórstwa. Eksportowano bardzo małe ilości, tylko 5 ton, podczas gdy w tym samym czasie importowano 7 ton. Wciąż jest to warzywo niszowe na poziomie konsumenckim, gdyż tylko 35 procent gospodarstw domowych kupuje papryczkę chili.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE