Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja borówkową potęgą?

Turcja ma potencjał, aby stać się jednym z mocarstw w uprawie borówki amerykańskiej - twierdzi turecki producent jagód. W tym roku firma koncentruje się na rynku lokalnym, ale ponieważ areał i produkcja wzrosną w tym roku, rok 2023 powinien być dla Turcji solidnym rokiem eksportowym.

Turgut Aysan, Prezes Zarządu tureckiego producenta owoców jagodowych Safir Berry, twierdzi, że uprawa borówki amerykańskiej w Turcji dopiero się rozwija: "Jako Safir Berry rozpoczęliśmy 'Turkey Blueberry Project' w 2020 roku i założyliśmy nasze sady w Antalyi i Manisie w 2021 roku. Wraz z inwestycjami naszych kolegów plantatorów/inwestorów w 2021 roku Turcja podwoiła swoją powierzchnię produkcyjną borówek do 200-250 hektarów. Ze względu na rosnące zainteresowanie ze strony dużych plantatorów i inwestorów uważamy, że w ciągu najbliższych pięciu do dziesięciu lat Turcja stanie się jednym z głównych dostawców na rynku borówki amerykańskiej z powierzchnią produkcyjną przekraczającą 5 tys. hektarów i produkcją 100 tys. ton jagód. Zainteresowały się nami już duże sieci supermarketów w Europie, a naszym głównym rynkiem zbytu będzie rozwijający się rynek europejski: Wielka Brytania, Niemcy, Austria, kraje Beneluksu, Francja, Skandynawia itd. Jednak Turcja ma również przewagę logistyczną, która umożliwia łatwy dostęp do krajów Zatoki Perskiej, Rosji, a nawet rynków dalekowschodnich za pomocą jednego lotu cargo.

Chociaż obecnie produkcja jest jeszcze dość niewielka, Aysan widzi potencjał, dzięki któremu Turcja może stać się prawdziwą potęgą w eksporcie borówki amerykańskiej. "Produkcja w Turcji nie będzie ograniczona do borówki amerykańskiej, uzupełnimy nasz projekt o odmiany malin i jeżyn. W 2022 roku produkcja będzie ograniczona, jako Safir Berry przewidujemy zbiory na poziomie 60-70 ton, co będzie wystarczające tylko na rynek lokalny. Jednak w najbliższej przyszłości wielkość produkcji i eksportu będzie bardzo szybko wzrastać. Mamy nadzieję, że w 2023 roku jako kraj osiągniemy 1000 ton eksportu."

Zmieniające się warunki klimatyczne stają się rzeczywistością dla tureckich producentów owoców, czego dowodem były opady śniegu w Antalyi, wyjaśnia Aysan: "Ta zima była wyjątkowo mroźna, mieliśmy opady śniegu w Antalyi, która znajduje się w południowej Turcji. Były to pierwsze opady śniegu od 25 lat i opóźnią one zbiory do końca marca. Turcja ma jednak potencjał, aby zbierać plony od stycznia do października. Jako Safir Berry, udało nam się rozpocząć zbiory w lutym w naszym tunelu w Antalyi z opatentowanymi odmianami próbnymi. Prognozy przewidują, że w całej Turcji będzie coraz więcej ekstremalnych zjawisk pogodowych i będziemy musieli szybko dostosować się do nowej rzeczywistości. Tureccy plantatorzy podejmą wszelkie niezbędne środki ostrożności, aby uniknąć strat w produkcji. Większość produkcji borówki będzie odbywać się w solidnych tunelach foliowych i nowoczesnych szklarniach."

W tym roku uwaga skupiona jest na rynku lokalnym, a Aysan stwierdza, że przy obecnym poziomie produkcji borówki w Turcji nie ma dużej różnicy między cenami lokalnymi a eksportowymi: "Popyt na borówki, jako jedną z najzdrowszych opcji na rynku, stale rośnie. Ludzie na całym świecie włączają owoce jagodowe do swojej codziennej diety. Popyt lokalny jest niski w porównaniu z tradycyjnymi uprawami, takimi jak wiśnie, czereśnie, owoce pestkowe i inne, ze względu na wysokie ceny, ale szczególnie w dużych miastach spożycie jagód rośnie. Obecnie ceny na rynku lokalnym są tak samo wysokie jak na rynku międzynarodowym, w związku z czym większość owoców jagodowych produkowanych w Turcji jest spożywana na rynku lokalnym. Gdy wielkość produkcji wzrośnie, a ceny w Turcji zaczną spadać, eksport na rynki międzynarodowe będzie nabierał coraz większego znaczenia."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE